Societat 23/03/2021

Salut farà una PCR a tots els contactes estrets que surtin de la quarantena de 10 dies

La Conselleria també es planteja ampliar aquest termini perquè s'ha observat que "no és suficient" per garantir que el pacient hagi passat el virus

2 min
La Conselleria de Salut, Patricia Gómez, al ple del Parlament aquest dimarts.

El Govern balear farà una PCR a tots els contactes estrets que surtin de la quarantena de 10 dies, i també es planteja ampliar aquest període perquè s'ha observat que "a vegades no és suficient" per garantir que el pacient hagi passat el virus, segons ha avançat al Parlament la consellera de Salut, Patricia Gómez. Cal recordar que un contacte estret és una persona que ha estat en contacte amb un positiu, però que a la PCR ha donat negatiu. Igualment, ha de mantenir la quarantena 10 dies perquè en aquest període pot incubar el virus.

En aquest sentit, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses a les Balears, Javier Arranz, ha dit que un dels motius de fer la PCR de sortida és la incidència de variant britànica, ja que hi ha estudis que afirmen que pot estar dins l'organisme més temps i, per tant, la persona infectada pot contagiar durant més dies. Ara, és possible fer dues proves perquè hi ha pocs contagis a l'Arxipèlag. En cas que augmentassin, la nova estratègia d'estudi de contagis contemplaria fer un test d'antígens a l'inici de l'aïllament i la PCR al final per agilitzar el procés. I, finalment, si el volum d'infeccions és molt alt, es faria solament la PCR de sortida. El fet d'augmentar la quarantena només està damunt la taula i, en el cas que s'aplicàs, "segurament es tornaria als 14 dies que s'aplicaven al principi", ha precisat Arranz.

L'increment de la incidència de coronavirus registrat a les Balears en la darrera setmana "ens preocupa especialment a Mallorca", ha dit Gómez, advertint que la situació actual "recorda" la segona i tercera onada. "Hem d'aprendre de l'experiència anterior; estam millor, però no anam per bon camí", ha afirmat Gómez, que ha alertat que el canvi de tendència Espanya "pot acabar en una quarta onada com ja afecta altres països europeus" que tenen connexió aèria amb les Illes. La consellera ha insistit que el virus ara és "diferent" i no es poden aplicar les mateixes mesures, i que un 76% dels casos positius registrats a les Balears corresponen a la soca britànica, que és més contagiosa i genera més hospitalitzacions entre la gent gran.

Cal recordar que el Govern vol tornar a tancar l'interior dels bars i restaurants de Mallorca per l'augment de casos de covid-19 que s'ha registrat durant els darrers dies. La decisió es va anunciar dilluns, només una setmana després que l'Executiu permetés tornar a utilitzar l'interior d'aquests establiments, i malgrat que en teoria s'havia de revisar aquesta norma després de les vacances de Setmana Santa. Tot i això, en el moment en què varen decidir començar a relaxar les restriccions, ja varen informar que es tornarien a endurir si els casos tornaven a augmentar.

Gómez no ha volgut donar detalls sobre quines noves mesures es preveuen aplicar, però ha dit que els interiors són els punts amb més risc de contagi. També ha considerat que l'increment de les trobades socials i de la mobilitat tenen un efecte directe sobre l'augment dels casos.

stats