Societat 20/05/2021

Salut i Educació volen "recuperar tota la presencialitat” per al curs 2021-2022

La consellera Patricia Gomez ha avançat que volen prioritzar la vacunació dels adolescents d'entre 12 i 16 anys el setembre

3 min
Nins en el primer dia d'escola

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, i el conseller d'Educació, Martí March, han explicat aquest dijous les conclusions de la conferència sectorial celebrada aquest matí entre els ministeris de Sanitat i Educació i les respectives conselleries per planificar el curs 2021-2022. "Volem recuperar tota la presencialitat en tots els nivells per al curs vinent", ha declarat Martí March, que ha explicat que "la gran majoria dels docents ja estaran vacunats" i que "tindrem l'experiència d'enguany". La data prevista i aprovada perquè comenci el nou curs és el 10 de setembre, segons el conseller.

Per la seva banda, Patricia Gómez ha comunicat que la intenció del Govern és "prioritzar la vacunació dels adolescents de 12 i 16 anys al voltant de l'inici del curs escolar". Cal recordar que Pfizer ja ha demanat autorització per vacunar aquest col·lectiu i que està pendent de rebre el resultat. De moment, Gómez no preveu que això pugui afectar a l'estratègia vigent de vacunació, que consisteix a completar la franja d'una dècada d'edat per mes aproximadament. "L'estratègia és anar davallant en trams d'edat. No s'ha fet cap proposta d'avançar en aquest grup perquè comptam amb l'arribada de més vacunes", ha indicat la consellera, que també recorda que l'augment de les dosis que enviarà Pfizer a partir de juny serà "considerable" i que està pendent d'aprovació una nova vacuna.

Sense pla B

Demanada per la possibilitat que durant el curs arribi una nova onada de covid-19, la consellera de Salut ha remarcat que és un escenari molt poc probable. "És una realitat que no ens cap al cap. Pensam que les coses aniran bé", ha declarat. Les darreres dades epidemiològiques donen suport als arguments de Gómez. "Fa dues setmanes que no tenim cap docent positiu a les escoles" i ja "tenim un 83% dels professionals amb una primera dosi de mitjana a tots els nivells", ha assenyalat.

Per altra banda, la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, ha comunicat que "dels 1.128 brots identificats fins a data d'ahir a les Balears, només 16, és a dir, un 1,4% han afectat de manera exclusiva a l'àmbit docent". Això vol dir que "no hi ha hagut transmissió fora de l'entorn", ha puntualitzat. Aquests brots van donar lloc a 93 casos de covid-19, amb una mitjana de vuit casos per brot. Del total, 59 van ser simptomàtics i 34, asimptomàtics. El primer dels 16 brots exclusius d'educació es va detectar el 28 juliol de 2020 a una escoleta i el darrer el 23 de gener.

Agost de descans

Així mateix, March ha explicat la conselleria pretén que "entre juny i juliol els centres planifiquin els seus cursos de forma clara perquè el mes d'agost tothom pugui descansar". En tot cas, hi haurà algunes mesures que ja han avançat que es mantindran, com ara les mascaretes a partir dels sis anys, la ventilació o la distància entre persones, que passa d'1,5 a 1,2 metres. Això permetrà augmentar les ràtios a les aules i recuperar la presencialitat d'una part més gran dels alumnes.

Quant al professorat, el titular d'Educació ha assegurat que "l'objectiu és mantenir el curs que ve el que hem tingut el 2020-2021" i que “si bé s’han posat 600 professors, se n’han pagat més de 1.000 perquè les substitucions s’han triplicat”. Així mateix, es mantindrà "el grup d'urgències de professors per substitucions urgents", que conformen uns 25 docents, per "donar tranquil·litat als centres", ha dit March. A més, la Conselleria de Salut ha informat que continuarà en marxa el servei 'EduCovid', que ha permès demostrar que "les escoles són un mur de contenció on s'aturen les cadenes de transmissió de covid".

Augment de ràtios

Pel que fa a les ràtios, el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, ha aclarit que fins ara "eren les mateixes per tots els nivells, de prop de 20 alumnes per grup, incloent-hi secundària i batxillerat". Ara bé, "quan no es podien garantir, es feia semipresencialitat", ha afegit. A partir d'ara, es podria tornar progressivament a les ràtios establertes legalment, que són "25 alumnes per infantil i primària, 30 per secundària i 35 per batxillerat", tot i que a les Balears hi ha un acord marc de 2015 que determina que a infantil les ràtios han d'estar al voltant dels alumnes, ha matisat Morante.

També per prevenir el contagi del virus als centres educatius, Morante ha avançat que el Govern ja "gestiona la compra de 4.000 purificadors d'aire", la qual cosa suposa una inversió d'un milió i mig d'euros. "La intenció és recuperar l'escolarització ordinària", ha apuntat el director general, que adverteix que "els que més han patit han estat els alumnes amb necessitats especials". Per tal de pal·liar aquests efectes, una de les mesures que Educació vol flexibilitzar és que "els especialistes puguin entrar als grups estables, com els PT (mestres d'educació especial)", atès que fins ara es "recomanava que els alumnes només tinguessin de professor el tutor". D'aquesta manera es preveu "recuperar els suports i els especialistes de matèries com ara música, anglès o plàstica", ha detallat.

stats