Societat 02/11/2021

Salut ha detectat 193 nous contagis de covid-19 durant el pont

Als centres educatius, 39 grups escolars han iniciat quarantena aquesta setmana

2 min
Un centre educatiu de les Balears.

PalmaLa Conselleria de Salut ha detectat 193 nous contagis de coronavirus durant el pont de Tots Sants. Així, dissabte es varen notificar 117 positius; diumenge, 42 i dilluns, 34. Els casos actius continuen la tendència de pujada lenta: es registren 1.101 illencs amb infecció activa, 18 més que divendres. D'altra banda, el departament de Patrícia Gómez ha comunicat una defunció més a causa del virus, que eleva a 999 les víctimes durant la pandèmia a les Balears.

Els indicadors epidemiològics mostren que la corba de contagis puja lentament les darreres dues setmanes. Ara com ara, la incidència acumulada de contagis a 14 dies és de 92 casos per 100.000 habitants (fa dues setmanes era de 59 casos) i la taxa de positivitat en les proves diagnòstiques ja frega el 4%, gairebé el doble que fa 15 dies. Malgrat els increments, la pandèmia es manté en uns nivells de transmissió baixos.

En declaracions als mitjans, Gómez ha afirmat que "hi ha hagut bastants brots aquesta setmana", però que estan ben controlats per part dels rastrejadors. Ha destacat un brot arran d'un taller de ioga que ha generat fins ara 20 positius. La majoria han estat traslladats a l'hotel pont perquè es tracta de persones que no tenen residència a la Comunitat Autònoma. La consellera tampoc ha descartat que hi hagi un rebrot després del pont i les fires a la Part Forana.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Vacubús

Gómez ha presentat la nova unitat de vacunació mòbil contra el covid-19, anomenada Vacubús. Estarà disponible a la plaça d'Espanya de Palma fins dia 12 de novembre, de dilluns a divendres, amb l'objectiu d'incrementar la xifra de població vacunada a les Balears. La consellera ha explicat que actualment fan estratègies "gairebé cercant el cas a cas" i ha assegurat que amb les accions per fomentar la immunització "no s'aconsegueix" convèncer molta gent, però "per poc que sigui és positiu".

A banda del Vacubús, es manté obert el punt de vaccinació a la Universitat de les Illes Balears cada dimecres dematí, i continuen els projectes d'intervenció comunitària a les barriades de Palma que "donen el seu fruit", ha defensat Gómez, que ha posat l'exemple de Son Gotleu, on s'ha passat d'un 62% de població vacunada a un 71% després de la intervenció sociosanitària en què han col·laborat el centre de salut, els serveis socials dels ajuntaments i els mediadors culturals de la zona.

Salut també es planteja posar punts a grans centres comercials o punts com camps de futbol. De fet, ja parlen amb la patronal perquè es pugui fer realitat pròximament. Al conjunt de l'Arxipèlag, el 82% de la població diana en la campanya de vacunació té la pauta completa i el 83,8% ha rebut almenys un vaccí. Salut ha administrat més d'1,6 milions de dosis.

39 grups escolars en quarantena

Les dades recollides fins divendres 29 d'octubre als centres educatius per part de Salut mostren que el nombre de contagis als centres educatius és baix. Del total d’alumnat de Balears, al voltant de 213.000, s’han notificat 79 estudiants amb PCR positiva (la setmana anterior foren 78). També s’han notificat quatre positius entre el professorat de les Illes Balears, tots a Mallorca. D'altra banda, hi ha 39 grups que han iniciat quarantena (quatre més que la setmana anterior), de 34 centres educatius. Quant al nombre total d’alumnat que ha iniciat quarantena (871 estudiants), el 95,3% correspon als nivells d’Infantil i Primària, en els quals l’alumnat no està vacunat.

Població amb el covid-19 actiu a les Balears
stats