Societat 28/02/2020

Salut destina 1,5 milions d'euros a la vacuna contra la pneumònia

Els beneficiats seran els infants de menys de dos anys

Ara Balears
2 min
Amb la incorporació d'aquesta vacuna al calendari infantil, las famílies estalvien devers 300 euros.

PalmaEl Consell de Govern ha autoritzat la contractació del subministrament de la vacuna conjugada antipneumocòccica per a 13 serotips Prevenar 13, en la qual invertirà 1.470.612 euros. Aquesta vacuna, inclosa en el calendari de vacunacions infantil des del 2016, beneficiarà 10.000 infants de les Illes Balears i el seu objectiu és immunitzar els infants de malalties com la pneumònia.

Cal recordar que el 2015 el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va incloure en el calendari de vacunacions infantil la vacuna conjugada antipneumocòccica, ateses les recomanacions de la Ponència de Programes i Registre de Vacunacions.

Es va acordar que aquesta inclusió s'havia de fer en totes les comunitats autònomes abans de desembre del 2016. La pauta aprovada per a la vacunació universal de salut pública és la de dues dosis a l'edat de 2 i 4 mesos i una a l'edat d'11 mesos. En total, tres dosis.

Seguint aquesta recomanació, a les Illes Balears es va decidir començar a vacunar durant l'any 2016 i incloure-hi tots els infants nascuts a partir de dia 1 de gener de 2016. Per això, el 2020 es requereixen les dosis suficients per administrar la sèrie primària amb dues dosis inicials als nadons de 2 i 4 mesos d'edat i una tercera dosi quan arriben a l'edat d'11 mesos.

D'altra banda, a més de la vacunació universal, hi ha altres necessitats derivades de l'existència d'infants en condicions de risc específic de patir complicacions greus de la malaltia pneumocòccica que per edat no estan coberts amb aquesta vacunació universal i que, no obstant això, també necessiten ser vacunats. És una qüestió d'equitat que aquests infants puguin rebre la vacuna en les mateixes condicions de gratuïtat i accessibilitat, independentment del moment de la inclusió de la vacuna en el calendari i de l'aparició o detecció de la patologia. Per a aquest grup s'ha previst la compra de 3.000 dosis.

stats