Societat 18/01/2022

Salut assegura que els hospitals de les Illes "tenen capacitat per ampliar" llits

Ha anunciat vuit morts més per covid-19, tots notificats aquest gener

ARA Balears
2 min
Una UCI de Son Espases durant la pandèmia de covid-19.

PalmaLa consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha enviat un "missatge de tranquil·litat" a la ciutadania i ha assegurat que "tots els hospitals tenen els seus propis plans de contingència i capacitat per ampliar" els llits de les UCI. Segons ha explicat en una roda de premsa i ha recollit Europa Press, a les Balears hi ha una capacitat d'entre 340 i 360 llits de cures intensives per als malalts de covid-19 i en aquests moments hi ha un total de 92 persones.

En aquest sentit, la consellera ha subratllat que "es va incrementant el nombre de llits quan és necessari", com han fet sempre. "El nombre de llits a les UCI s'ha anat adaptant en funció de la situació de la pandèmia, tenim els recursos físics i el que feim és organitzar els torns de personal per atendre aquests llits en determinades situacions, així com reorganitzar l'activitat", ha remarcat. Amb tot, ha advertit que a Eivissa el nombre de casos "està augmentant de manera molt ràpida i comença a haver-hi afectació en l'hospitalització, encara que de moment no a les UCI".

Durant la roda de premsa també li han demanat per la vacunació infantil a les Illes. La consellera ha recordat que el desembre varen arribar a les Balears 36.000 dosis, per la qual cosa Salut va optar per obrir l'administració de la vacuna entre la franja de 9 a 11 anys, de la qual s'ha vacunat el 35%. "En altres comunitats es va obrir per a la franja sencera inicialment, per la qual cosa aquí es pot explicar el retard" a les Illes, ha detallat. D'altra banda, ha assegurat que la dosi de reforç en majors de 60 anys "va bastant bé", encara que s'aprecia un retard a partir de la franja dels 40.

La incidència supera els 3.000 casos

Salut ha notificat aquest dimarts vuit morts més per covid-19 a les Balears, que eleven a 1.099 les defuncions durant la pandèmia. Es tracta de sis homes i una dona d'entre 65 i 96 anys de Mallorca i una dona de 91 anys d'Eivissa. Totes les defuncions s'han notificat entre els dies 6 i 16 de gener. Una d'aquestes persones era usuària d'una residència. Ara com ara, hi ha 266 usuaris de geriàtrics contagiats, a més de 274 treballadors amb la infecció activa.

Al conjunt de l'Arxipèlag, en la darrera jornada s'han notificat 3.461 nous casos i la taxa de positivitat en les proves PCR i antígens ha estat d'un 33,9%. D'altra banda, la incidència acumulada a 14 dies ha superat els 3.144 casos per 100.000 habitants. Eivissa lidera aquest indicador, amb 3.944 casos per 100.000 persones, seguida de Menorca (3.550 casos), Mallorca (2.980) i Formentera (2.074).

Als hospitals, pugen els ingressos a planta fins als 359 pacients (31 més que ahir), i els d'UCI fins als 91 casos (tres més). L'Atenció Primària fa el seguiment de 60.766 illencs afectats pel virus. Quant a les infeccions entre el personal de l'IB-Salut, ara com ara hi ha 826 professionals aïllats, 659 dels quals són positius.

stats