Societat 25/11/2022

Salut activa el pla de reforç hospitalari per l'augment de virus respiratoris

La Conselleria preveu contractar fins a 150 sanitaris més i es prepara per derivar pacients entre hospitals segons l'ocupació

2 min
Urgències de Son Espases.

PalmaMés llits, més contractació i un treball en xarxa entre els hospitals. Aquestes són els tres pilars del pla de contingència que l'IB-Salut ha activat davant la previsió que augmentin les urgències i els ingressos a causa dels virus respiratoris, sobretot grip, covid-19 i bronquiolitis. Ara com ara la situació "no és preocupant", segons ha assegurat el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino, però ja han constatat un increment de casos, sobretot a urgències pediàtriques per l'impacte de la bronquiolitis.

Cada hospital ja ha elaborat el seu pla de contingència i Salut preveu contractar fins a 150 sanitaris les properes setmanes. A més, aquests protocols preveuen establir circuits respiratoris i no respiratoris, accelerar les altes i augmentar les altes domiciliàries per alliberar llits més ràpidament.

Per mirar d'evitar situacions de saturació, l'objectiu de l'IB-Salut és que els centres treballin "en xarxa", amb el 061 com a servei coordinador. "Serà qui rebrà la informació i decidirà si deriva el pacient a un hospital o un altre segons la necessitat", ha detallat el subdirector d'hospital, Francesc Albertí. Com "darrera opció" també es preveu derivar pacients des d'urgències a la privada.

Un hivern "incert"

Palomino ha remarcat que serà un hivern "amb moltes incerteses" perquè no se sap del cert com es comportaran la grip, el covid-19 i la bronquiolitis. El que sí que se sap és que, en el cas de la grip, a l'hemisferi sud va ser una temporada complicada i la pel que fa al virus de la bronquiolitis, ja està saturant molts de serveis de pediatria a la Península. "A les Illes sempre anam dues o tres setmanes darrere de la Península", ha recordat la coordinadora de Pediatria del Servei de Salut, Marga Cañellas, que ha assegurat que els hospitals ja estan fent plans de contingència específics per a pediatria.

El que més preocupa és que enguany el virus ha tornat després de dos anys de no aparèixer pel covid-19 i ara sembla que es comporta de manera diferent. Normalment, apareixia al novembre i "enguany varen començar a pujar els casos al setembre", ha assenyalat Cañellas. En aquest sentit, ha remarcat que "hi ha generacions d'infants que mai hi han estat en contacte" i encara no es pot saber quan arribarà el pic màxim de contagis. "Crec que encara ha d'arribar, però tenim capacitat per assumir-lo", ha conclòs.

stats