Societat 23/11/2022

Alerta per la bronquiolitis: els hospitals illencs es preparen per ampliar llits pediàtrics

Els pediatres creuen que el pic de l'epidèmia arribarà els propers dies

3 min
L’epidèmia de bronquiolitis tensiona els serveis de pediatria

PalmaL'epidèmia de bronquiolitis està saturant els serveis de pediatria de molts hospitals a la Península, i, encara que a les Balears hi ha pocs ingressos per aquesta infecció, ja comença a agafar força. Així ho ha confirmat aquest dematí la consellera de Salut, Patrícia Gómez, i hi coincideix el president de l'associació la Societat de Pediatria Balear (Sopeba), Juan Carlos de Carlos: "Veurem el pic en els propers dies", preveu. Ara com ara, els hospitals grans illencs tenen al voltant del 80% dels llits pediàtrics ocupats i estan preparats per ampliar unitats si —tal com tot apunta— la pressió per aquest virus respiratori s'incrementa les setmanes vinents.

Per ara, els casos de bronquiolitis són una part minoritària del total d'ingressos, però els pediatres estan alerta per la forma atípica en què s'ha presentat la malaltia enguany. "Sempre s'havia pensat que era un virus estacionat, lligat a les baixes temperatures, quan les persones tenen més contacte, però ens ha demostrat que no és així perquè en tenim casos des de setembre", explica De Carlos. De fet, diu que el que més els preocupa és que normalment el degoteig de contagis començava al novembre, mentre que enguany "el setembre i l'octubre hem tingut bastants ingressos a l'hospital". Tot plegat fa que sigui incerta la durada de l'epidèmia.

A Son Espases ja han notat un augment de les urgències pediàtriques: si de mitjana atenen 86 pacients al dia, ara estan passant el centenar i l'impacte dels virus respiratoris n'és un dels motius. Pel que fa a Son Llàtzer, ahir hi va haver 62 urgències d'infants, aquest dimecres hi ha 12 nins hospitalitzats i queden set llits lliures. Can Misses, a Eivissa, té una situació similar: 14 nins hospitalitzats i 5 llits i sis incubadores lliures, segons les dades de l'IB-Salut. A Menorca, l'ocupació és molt menor: hi ha dos pacients pediàtrics ingressats (un dels quals amb bronquiolitis) i 12 llits disponibles.

L'impacte del covid en els altres virus

Per què virus com la bronquiolitis s'estan presentant de manera atípica després de la pandèmia de covid-19? El pediatre apunta que no hi ha certeses absolutes però sí algunes hipòtesis molt possibles. D'una banda, la presència del covid-19 i les mesures que es van prendre per combatre'l va fer que, durant dos anys, no circulàs cap virus més "i sembla que n'ha pogut canviar l'epidemiologia". D'altra banda, hi entren en joc les defenses: "Hem estat més aïllats dels virus coneguts habitualment i el nostre sistema immunitari està desentrenat", apunta De Carlos. Per acabar, posa sobre la taula altres factors, com els efectes del canvi climàtic, que ha allargat més que mai l'estiu. "No sé si és un d'aquests factors o els tres combinats que han pogut alterar els virus i ens ha agafat desprevinguts", tanca.

Cal dir que les bronquiolitis greus es donen sobretot en nadons menors de tres mesos: "Com més petits són, més riscos", remarca el pediatre. La majoria dels infants afectats no requereixen ingrés, però hi ha casos en què sí que entren a l'hospital perquè necessiten oxigen. En els més extrems, entren a l'UCI, "però per norma general la immensa majoria es recuperen", diu el president de Sopeba. La malaltia sol començar com un constipat normal, i en alguns casos afecta les vies respiratòries inferiors i els infants presenten insuficiència respiratòria. De Carlos diu que és en aquest punt quan cal cercar ajuda mèdica. "Notes que respira més de pressa o hi ha un soroll respiratori, o en el cas dels lactants, mengen menys i estan més fatigats".

stats