Societat 03/02/2014

Treball més precari i més mal pagat: els efectes de la reforma laboral

El tercer Observatori de Seguiment de la reforma, presentat aquest dilluns, conclou que els salaris han baixat un 10% de mitjana, es contracta més a temps parcial i es fan servir més ETT

Agències
2 min
Un 2013 amb menys atur, però encara sense crear feina

BarcelonaEls salaris s'han reduït un 10% de mitjana des de l'inici de la reforma laboral, aprovada ara fa dos anys. Així ho afirma el tercer Observatori de Seguiment de la reforma, presentat aquest dilluns i elaborat amb les dades de més de 200 empreses, la majoria amb més de 50 empleats.

L'Observatori, impulsat pel Club d'Excel·lència en Sostenibilitat, la Fundació Sagardoy i Adecco, també ha estimat en 26 dies la mitjana d'indemnitzacions per acomiadaments col·lectius procedents.

Segons ha exposat, en roda de premsa, el director de Relacions Laborals de la Fundació Sagardoy, Jesús Mercader, "aquestes dades demostren que les indemnitzacions abonades s'estan reduint en línia amb els objectius de la reforma laboral si bé segueixen sent superiors als 20 dies previstos per a l'acomiadament procedent".

L'Observatori també ha posat de manifest un lleuger augment de les contractacions a temps parcial i del contracte de formació i aprenentatge, especialment en les firmes més grans. Així les companyies amb més de 50 empleats han duplicat aquesta última modalitat de contracte, i han passat del 8,1% al 16,6%. L'expert ha destacat que el baròmetre evidencia un major recurs a les Empreses de Treball Temporal (ETT); la meitat de les companyies enquestades han contractat o pensen fer-ho a través de les ETT.

Mercader ha subratllat que els resultats demostren que les empreses que han necessitat acomiadar per raons objectives han acompanyat aquestes mesures amb altres "de flexibilitat interna", com la mobilitat funcional o el temps de treball. De les empreses enquestades, gairebé un terç ha reduït la jornada per sota del 15% de les hores totals, atenent a l'article 34.2 de l'Estatut dels Treballadors.

Mercader ha explicat que l'Observatori ha evidenciat "una reducció en el nombre d'empreses que no han realitzat cap ajust en la seva plantilla o en les condicions de treball" i ha precisat que s'ha passat del 28 % al 23,8%. Respecte a la mitjana d'indemnitzacions que se situa en 26 dies, Mercader ha explicitat que només en el 10,6% dels casos s'ha abonat la indemnització legal de 20 dies. A més , ha informat que, segons aquest baròmetre, els acomiadaments col·lectius "segueixen sent notablement menys freqüents que els acomiadaments de caràcter individual, cosa que representa només el 24% del total".

L'Observatori ha corroborat que els acomiadaments segueixen responent, majoritàriament, a raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. Així, el 77% de les empreses que acomiaden per raons objectives s'utilitzen altres mesures d'ajust i el 34% combina accions de flexibilitat externa i interna, mentre que un 35% recorre a mesures que no afecten la quantitat de treball.

stats