Indústria
Societat 31/12/2023

La saga Huguet: una rajola de 90 anys

En els darrers temps, el net de l'empresa, Biel Huguet, l'ha internacionalitzada molt

ARA Balears
3 min
Biel Huguet net.

PalmaL'any 1933, ara fa 90 anys, Biel Huguet va fundar a Campos una empresa dedicada a la fabricació de peces de ciment. En aquells anys les rajoles hidràuliques, els mosaics i multitud d'altres prefabricats com les bigues, les balustrades o les piques eren elements bàsics en l'arquitectura que es feia a l'illa. Era una Mallorca molt antiga, centenària, que començava a industrialitzar-se. La fàbrica d'Huguet era com a moltíssimes altres. A cada poble de l'illa, a cada barri de Palma, n'hi havia de diferents. El mateix que passava en la immensa majoria de pobles i ciutats del Mediterrani occidental. En aquells anys de traumàtics canvis comença la història de la saga Huguet: una rajola de 90 anys, tradició, poesia i innovació. Biel Huguet va ser un home emprenedor i innovador. Va liderar la companyia fins a la seva prematura mort el 1956. A partir d'aquest moment, la seva dona, Margalida, modista, va haver d'implicar-se a la fàbrica mentre el seu fill Damià anava creixent.

Una foto de l'arxiu familiar amb el fundador de l'empresa, Biel Huguet.

El 1962 Damià Huguet va començar a treballar a la fàbrica familiar. Tenia 16 anys, havia acabat el batxillerat elemental, i va decidir no anar-se'n a estudiar una carrera a Palma per quedar amb la seva mare, al poble, en una Mallorca encara molt rural que començava a canviar radicalment amb l'arribada del turisme. Al principi va treballar al costat de Guillem Mas, l'antic soci del seu pare, però a partir de 1971 va començar el seu camí, sempre amb l'essencial suport de la seva dona Magdalena. En aquella Mallorca, en la qual en 30 anys varen canviar més coses que en els 300 anteriors, i el mosaic hidràulic, juntament amb el terrazzo artesanal i tota aquella arquitectura tradicional, humil i manual, va deixar pas a un immens creixement urbanístic.

Damià i Magdalena.

En aquests anys, Damià es va centrar, bàsicament, en la fabricació de bigues de formigó, el principal producte que el mercat demanava. No obstant això, el seu interès principal sempre va ser la cultura, en particular la poesia. La fàbrica era l'eina per tirar endavant la família. En els anys 60 i 70 totes les fàbriques havien tirat les antigues màquines, però ell les va guardar, i a principi dels 90, quan l'illa començava a adonar-se que tot aquell creixement descontrolat, i aquella pretesa modernitat, estava plena d'errors, va intentar recuperar les velles màquines. Però ja estava malalt, i després d'anys amb una dura malaltia, va morir l'any 1996. Queda el romàntic i poètic llegat d'haver fet les bigues per a les dues cases que el mestre Jorn Utzon es va construir a Mallorca. Rigor, humilitat, ganes de treballar amb les mans i de fer les coses ben fetes, expliquen des de la companyia que ha volgut commemorar els seus 90 anys d'història.

Huguet fa 90 anys d'història. Foto de commemoració.

A finals de 1996, a 23 anys, el seu fill Biel, net del fundador, que just havia acabat arquitectura tècnica entre Barcelona i Londres i que ja estava matriculat per continuar estudiant Enginyeria industrial a Barcelona va decidir fer-se càrrec de l'empresa familiar. Creia en la recuperació de l'arquitectura tradicional i en l'impuls a la rehabilitació. Amb aquests valors va començar una nova etapa centrada en l'arquitectura contemporània i internacional. De fet, en aquests anys, la companyia, una de les poques empreses industrials de Mallorca, s'ha internacionalitzat molt de la mà del Biel Huguet net.

stats