Societat 13/02/2023

S'inicien les obres a Menorca del primer parc agrisolar a l'estat espanyol

Generarà una potència equivalent a 6.000 habitatges i serà l'únic en la producció agroenergètica

Iván Martín
2 min
Francina Armengol durant la visita a les obres.

MAÓEl parc fotovoltaic del Mercadal ocuparà 20 hectàrees i estarà format per 37.037 panells solars de 540 Wp de potència unitària. L'evacuació de l'energia generada es farà mitjançant una línia soterrada d'11.117 metres fins a la subestació del municipi. El parc té pensat conrear lavanda, cosa que convertirà la instal·lació en una planta agrisolar capdavantera a l'estat espanyol en la producció agroenergètica.

L’ombra projectada té un efecte positiu en la temperatura de l’aire, la radiació i les necessitats d’aigua, ja que produeix temperatures diürnes més fresques i nocturnes més càlides, i una major humitat que amb el cultiu tradicional a l’aire lliure. Per això, s’instal·laran panells bifacials de darrera generació, que permeten deixar passar part de la radiació. Aquests panells generen electricitat per la cara posterior, gràcies a la reflexió de la llum en el cultiu.

El Consell de Govern va declarar aquest parc com a projecte industrial estratègic i que va rebre el vistiplau unànime per part dels membres del Consell de la Indústria. El projecte ha estat impulsat amb el suport de l’ajuntament i del Consell de Menorca, que varen establir unes condicions per declarar-lo estratègic que s’han tingut en compte a l’hora d’executar-lo. Va ser seleccionat per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) per a una subvenció de 2,6 milions d'euros en el marc del programa Solbal 2. En aquesta fase de construcció s’han generat fins a 80 llocs de feina.

El parc generarà una potència equivalent a 6.000 habitatges i serà l'únic en la producció agroenergètica. La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha destacat la importància de l'actuació: "imprescindible per complir el full de ruta de l'Estratègia 2030 per descarbonitzar l'illa i arribar al 85% d'energies renovables". I ha afegit: "Només amb aquest parc, Menorca multiplicarà per cinc la seva potència fotovoltaica, la qual arribarà a 25 MW".

stats