Societat 05/05/2022

La ruta marítima entre Eivissa i Formentera haurà de tenir deu freqüències mínimes

Així ho estableix l'esborrany del projecte de decret que ha ultimat el Govern amb la finalitat de garantir un servei mínim de connectivitat entre les illes

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu del port d'Eivissa.

La ruta marítima entre Eivissa i Formentera haurà de tenir, almenys, deu freqüències diàries, amb la primera sortida a les 6 hores des de Formentera i la darrera a les 22.30 hores des d'Eivissa, segons estableix l'esborrany del projecte de decret pel qual es desenvolupa el règim especial de prestació dels transports marítims a les Balears.

Per la seva banda, la ruta entre Palma i Eivissa haurà de tenir tres freqüències setmanals com a mínim, mentre que la que uneix Alcúdia amb Ciutadella haurà de tenir, almenys, una freqüència diària. Així mateix, el decret estableix que el transport de mercaderies entre Eivissa i Formentera haurà de tenir cinc freqüències diàries els dies laborals.

L'esborrany del decret, que sortirà a exposició pública pròximament després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) la setmana que ve, també estableix una regulació de les excursions marítimes, segons ha explicat aquest dijous el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí.

Principals aspectes

En concret, l'esborrany consta de sis capítols i tres disposicions addicionals, a través dels quals s'aborden aspectes per "garantir un servei mínim de connectivitat entre les illes", especialment important per a Eivissa i Formentera, segons ha destacat el conseller.

Així mateix, el text concreta les característiques de cadascuna de les activitats de transport marítim que es desenvolupen, qui les pot dur a terme i on. Defineix quines embarcacions podran prestar el servei, què s'entén per instal·lació portuària i per instal·lació marítima, i el procediment que cal seguir en cas de sol·licitar la dispensa de bandera.

En matèria de garanties de prestació del servei amb les condicions mínimes, en cas que es detecti una cobertura de les freqüències i altres condicions de prestacions per sota dels mínims establerts, durant almenys cinc dies, s'entendrà que el servei és insuficient per satisfer les necessitats essencials de transport. Davant aquesta situació, el Govern podrà declarar la insuficiència de la prestació del servei i obrir un procediment d'autorització prèvia en què, finalment, aquestes condicions mínimes passarien a tenir la condició d'obligacions de servei públic.

Transport turístic

Pel que fa a la regulació del transport turístic i recreatiu, el decret té com a novetat que si l'itinerari transcorre per un parc natural s'haurà de disposar de mitjans divulgatius per donar a conèixer els valors naturals de l'espai protegit.

A més, en cas que el transport de caràcter turístic faci escala en una altra illa diferent de la d'origen, quan es tracti d'una illa amb nucli de població, el decret preveu un seguit d'exigències: l'excursió haurà de tenir sortida i arribada en el mateix punt o port d'inici del trajecte i no podrà tenir una durada inferior a quatre hores ni superior a 12.

stats