Sant Jordi
Societat 19/04/2023

"La rosa que et regalin per Sant Jordi és probable que sigui colombiana o equatoriana"

El florista de la Rambla de Palma Kike Pérez, qui ja té centenars de poncelles comanades per a diumenge, assegura que tindrà obert fins que hi hagi gent al carrer

3 min
Segons Kike Pérez, les roses de color vermell són les més venudes.

PalmaNo només seran les llibreries que diumenge tindran el portal obert o que muntaran paradeta arreu dels pobles i ciutats de les Illes Balears, sinó que hi haurà floristeries que també faran feina el dia de Sant Jordi. Aquest és el cas de Kike Pérez, responsable del quiosquet Kike Flowers de la Rambla de Palma. "Tenc ben clar que diumenge dematí hi haurà gent passejant per Palma, perquè és Sant Jordi i és un dia especial. No sé fins a quina hora tindré la floristeria oberta. Tot depèn de la quantitat de persones que tresquin pel centre", comenta el jove florista.

Kike assegura que ja té centenars de flors comanades per a la jornada dels llibres i les roses. "En tenc centenars d'encarregades que m'arribaran a finals de setmana. De roses de color vermel, n'he comanades més de 300. De la resta de colors, no en tendré tantes, perquè no són colors tan cercats. De vegades es parla que hi ha anys que les roses de color groc o de color blanc estan més de moda que les vermelles, però diguin el que diguin, les de color vermell són les més venudes", explica Pérez.

Les poncelles de color groc tenen poca demanda comparades amb les de color vermell
Les color rosa tampoc no són les més triades el dia de Sant Jordi.

Fa uns anys també es començaren a comercialitzar unes roses amb els pètals de color blau. "Aquesta coloració la dona una pigmentació artificial que es posa a cada pètal. És un color poc natural i, a més, aquest element químic fa que la flor es mustiï molt avaiat. És per això que jo no en duc a la meva parada, de roses blaves, perquè no m'agraden i perquè es baden tot d'una", argumenta el responsable de Kike Flowers.

Segons Kike, cada rosa se sol vendre a poc més de tres euros. "En un dia com aquest, la gent no sol demanar rams. Es ven cada flor, d'una en una. Nosaltres les vendrem a 3,50 euros. Heu de pensar que no s'ofereix la flor tota sola, sinó acompanyada d'una espiga i d'una cinta amb la senyera de les quatre barres", comenta el florista.

Múrcia, principal productor de la Península

El Prat de Llobregat fa anys era una de les zones més productores de planta ornamental, especialment de roses. Això, però, fa temps que ha canviat, i la majoria de roses que es comercialitzen per Sant Jordi tenen altres orígens. "A l'Amèrica Llatina –diu el comerciant– és on es concentren la majoria de productors de roses, sobretot a Colòmbia i l'Equador. Per tant, si qualcú diumenge us regala una rosa és probable que procedesqui d'un d'aquests dos països. Jo diria que un 75 per cent de les roses que venem els floristes són colombianes o equatorianes. La resta, per ventura un 25 per cent, venen de Múrcia, on encara hi ha una sèrie de productors de flor ornamental".

Tot i que als Països Baixos s'hi concentren els principals centres productors de flors, els països de l'Amèrica Llatina en aquests darrers anys distribueixen amb força arreu del planeta. "És veritat que els principals productors europeus de flors són els holandesos, però en qüestió de roses no destaquen, sinó estan al capdavant amb altres tipus de flors, com les tulipes".

stats