Turisme
Societat 24/01/2024

Riu proposa un referèndum perquè els ciutadans opinin sobre el model turístic espanyol

Prohens afirma que el seu Govern està "orgullós" de ser el d'una comunitat turística

ARA Balears
2 min
Carme Riu, aquest dijous en una roda de premsa al Riu Playa Park de Palma.

PalmaLa consellera delegada de Riu Hotels, Carme Riu, s'ha mostrat aquest dimarts partidaria d'un referèndum per demanar als ciutadans si volen més turisme o no, davant el rebuig al turisme que manifesta una part de la societat en algunes zones de l'estat espanyol. El malestar ciutadà a algunes zones turístiques és un tema "preocupant i de difícil solució" i, en el seu judici, caldria ser valents i fer aquesta pregunta a la ciutadania, "informant-la prèviament sobre l'aportació del sector tant a l'economia i a l'ocupació com des del punt de vista social", ha dit la consellera de Riu.

En el marc de la dotzena edició del Fòrum Exceltur, Riu ha reconegut que hi ha territoris que "no poden crèixer més" i és necessari desenvolupar-hi un turisme amb més valor afegit. Per la seva banda, el director general d'Hertz Espanya i president d'Aneval, Javier Díaz-Laviada, ha coincidit a assenyalar que s'ha d'informar la ciutadania sobre l'activitat turística "amb dades i valentia a l'hora d'explicar-les". Díaz-Laviada ha dit que a Mallorca, per exemple, s'atribuïa la congestió de cotxes de lloguer a l'estiu, "la qual cosa no era cert, i es va poder comprovar el 2022, quan amb la meitat de la flota de vehicles d'abans de la pandèmia, la situació va continuar sent la mateixa", ha assenyalat.

Prohens afirma que el seu govern està "orgullós" de ser el d'una comunitat turística

Per la seva banda, la presidenta del Govern, Marga Prohens, ha afirmat que el seu govern està "orgullós" de ser una comunitat turística que viu d'aquesta activitat econòmica. Així ho ha assenyalat la presidenta aquest mateix dimarts en el marc de Fitur, i ha recalcat que no demanarà "perdó" per haver-ho dit. En aquesta línia, Prohens ha assenyalat que el turisme a les Balears "és molt més que un sector, és un sistema", però ha de conviure amb un terreny que és "petit, fràgil i que ha d'estar protegit", per la qual cosa són necessàries "la gestió i la planificació".

Amb tot, la presidenta del Govern ha apuntat que un 25% de les places turístiques s'han produït en els últims vuit anys i això "no és sostenible". Així mateix, ha reconegut que les illes "no tenen unes infraestructures adaptades a aquest creixement, no només turístic, sinó també poblacional". Igualment, ha volgut remarcar que considera que "gestionar no passa per l'intervencionisme ni per prohibir"<, per aquest motiu, ha dit que aixecarà la moratòria turística. En relació amb els habitatges d'ús turístic, ha recordat que els Consells insulars tenen ara potestat per precintar pisos il·legals i que "això envia un missatge" als qui exerceixen aquesta activitat al marge de la normativa.

stats