Societat 25/06/2023

Retornen diversos objectes restaurats a familiars de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

La majoria són elements conservats de la vestimenta o de la vida personal de les víctimes, i entre ells es troba la ploma d'Aurora Picornell

ARA Balears
2 min
El Govern en funcions retorna els objectes als familiars de víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista

PalmaEl Govern en funcions ha presentat aquest diumenge els objectes ja completament restaurats relacionats amb diverses fosses exhumades en els darrers anys, incloent-hi també els objectes vinculats amb 24 víctimes assassinades per la repressió franquista. La majoria són elements conservats de la vestimenta, com ara botons, sivelles, cremalleres o restes de calçat; objectes de neteja personal, com raspalls de dents i pintes, i d'altres de relacionats amb la vida personal de les víctimes, com filtres de cigarret, encenedors, moneders, claus, monedes o anells, entre d'altres. Entre aquests elements restaurats, s'hi troben la ploma d'Aurora Picornell i la resta d'objectes associats a les seves companyes Belarmina González, Maria Pascual, Antònia Pascual i Catalina Flaquer.

La ploma d'Aurora Picornell

Així, segons ha detallat l'Executiu en funcions, els objectes es vinculen a Guillermo Frau Moragues, Gabriel Ferriol Gelabert, Mariano Galiana Galiana, Gaspar Macià Ventaloni, Ignasi Picornell Femenias, Miquel Ques Torrens, Tomàs Seguí Seguí, Pedro Vallespir Amengual, Antoni Alomar Mas, Francesca Llull Font, Francesca Salas Llull, Pere Llull Fullana, Aurora Picornell Femenias, Belarmina González Rodríguez, Antònia Pascual Flaquer, Maria Pascual Flaquer, Catalina Flaquer Pascual, Antonio González Rodríguez, Jaume Bauzà Far, Miquel Monserrat Parets i Joan Monserrat Parets.

Aquests elements varen ser recuperats a les campanyes del 2020 i el 2022 a les fosses de Son Coletes, a Manacor, i de la primera intervenció al cementeri de Porreres.

L'Executiu ha destacat que aquesta és només una petita mostra de les més de 800 peces que estan en procés de restauració en el marc d'aquesta iniciativa, pionera en l'àmbit estatal, que ha permès la consolidació dels objectes exhumats a les fosses de les Balears.

A l'acte d'entrega hi han assistit representants familiars de gairebé totes les víctimes que han pogut recuperar els objectes o cedir-los al Govern per tramitar-ne l'enviament a les seccions museístiques tal com estableix la llei.

stats