Societat 03/07/2018

Es retarda la renovació de la flota de busos de l'EMT per la decisió de deixar el concurs desert

El 53% d'aquests vehicles té entre 15 i 17 anys

Ara Balears
2 min
El Bombers de Palma sufocant les flames.

PalmaLa mesa de contractació del concurs de renovació de la flota d’autobusos urbans de Palma ha emès un dictamen al consell d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) declarant per unanimitat el concurs desert.

El motiu d'això és que les tres ofertes presentades incloïen “observacions o manifestacions dels licitadors contràries als plecs i no poden ser objecte de compensació atès que això suposaria una modificació de l’oferta que no hi cap”. Aquest fet és, segons la mesa, motiu suficient per a l’exclusió dels licitadors.

La flota de l’EMT es compon de 177 autobusos, 95 dels quals (53%) tenen entre 15 i 17 anys. La primera fase permetrà renovar 95 busos, els més antics, que tenen entre 17 i 18 anys, 81 dels quals són de 12 metres i 14, articulats de 18 metres. Els nous busos seran de gas natural, un fet que permetrà reduir l’emissió de gasos i partícules contaminants a l’atmosfera.

El consell d'administració de l'empresa, que es reunirà el proper dijous, disposarà en el seu ordre del dia d’un punt sobre el dictamen de la mesa de contractació. A partir d’aquest moment, les tres empreses disposaran d'un termini de 15 dies per presentar possibles al·legacions a aquesta exclusió. Un cop resoltes, si n'hi ha, s'iniciarà de nou el procediment de contractació amb la nova publicació dels plecs del concurs, adaptats a la nova Llei de contractes del sector públic.

Segons el director de l'EMT Palma, Mateu Marcús, es tracta d'un contratemps que retarda un poc més l'arribada dels nous autobusos, però que "en cap cas n'atura el procés". "La renovació de la flota d'autobusos és imparable i es durà a terme el primer semestre del 2019", ha afirmat.

Cal recordar que el passat 30 de gener el consell d’administració de l’EMT va aprovar els plecs de condicions administratives i tècniques per iniciar la renovació de la flota de l’EMT. La primera fase suposarà l’adquisició de 95 busos nous per un valor de 30 milions d’euros. Aquesta primera fase, finançada pel Banc Europeu d’Inversions (BEI), implicarà la renovació de la meitat de les unitats que formen la flota del servei públic de transport municipal.

stats