TOCAR TERRA
Societat 12/09/2020

Respectar i valorar la terra

Mateu Morro
3 min
Respectar i valorar la terra

L’oli d’Eivissa

La zona preferida per l’olivar eivissenc és l’àrea muntanyosa del nord-est de l’illa

La posada en marxa de la Indicació Geogràfica Protegida Oli d’Eivissa tan sols es pot qualificar com un èxit, cosa que demostra que el camí de la qualitat certificada és el millor, per no dir l’únic. L’any 2019 hi va haver 177 hectàrees d’olivar inscrit i hi participaren 365 olivicultors, amb una producció de 25.901 litres d’oli. La contribució de l’olivar a la preservació del paisatge eivissenc, ara tan amenaçat, és una realitat i a la vegada és una esperança i també pot ser un important factor generador d’activitat econòmica diversificadora. S’hi ha de creure i apostar-hi. La zona preferida per l’olivar eivissenc és l’àrea muntanyosa del nord-est de l’illa, on hi ha bones condicions de clima i de sòls. Ara hi ha quatre trulls inscrits i les expectatives són de creixement en el futur.

El celler Blanca Terra

Estrena instal·lacions a Montuïri, on es dedicarà a les varietats autòctones de raïm

El celler Blanca Terra, promogut per l’empresari Bernat Febrer, ha inaugurat aquesta setmana les seves instal·lacions de Montuïri. El celler va néixer l’any 2014 a Porreres i parteix d’un vinyet de 15 quarterades, dirigit per Maria Antònia Febrer, amb la col·laboració de l’enòleg Jaume Bergadà. Les noves instal·lacions mantenen una oferta enoturística completa, amb museu, botiga i sala de degustació. El vi que elaboren es basa en les varietats merlot, monastrell, cabernet sauvignon, chardonnay i riesling, però la vinya sembrada a Montuïri es dedicarà a les varietats autòctones de raïm. Les instal·lacions, modernes i situades en el cor de Mallorca, permetran que el celler tingui una projecció important en l’oferta de vins mallorquins de qualitat i en la seva vinculació a l’oferta enoturística.

Calonge 1715

El vi santanyiner reconeix els que es van oposar a la invasió borbònica del s. XVIII

A Son Alegre, a Santanyí, s’elaboren uns excel·lents vins i olis ecològics. Miquel Manresa va comprar la finca l’any 2002 a uns alemanys que hi volien fer una urbanització i no els va anar bé. La finca té 51 hectàrees i hi ha sembrades oliveres, vinyet i garrovers. Al celler, amb la col·laboració de Lluís Armero, s’hi han elaborat vins d’alta qualitat, afavorits pel clima i els magnífics sòls de call vermell. Els vins tenen noms sonors i evocadors: el Pep Costa blanc, el Calabruix blanc, el Foner rosat i el Blai Bonet, un negre del 2016, en homenatge al gran escriptor de Santanyí. El Calonge 1715 és un vi negre del 2015 que homenatja els que s’enfrontaren a l’exèrcit borbònic, a prop de Calonge, per defensar l’illa de l’ocupació forana. Un vi que s’ha d’assaborir amb tot el plaer de l’evocació de la història.

Es Convent

Es tracta d’un vi elaborat per l’organització Mater Misericordiae

Mater Misericordiae, organització dependent de les Filles de la Misericòrdia, fa una molt activa feina d’inserció sociolaboral de persones discapacitades. En relació amb aquest objectiu, té una àrea de producció agroalimentària que està fent una labor molt seriosa en aquest àmbit i en la posada en valor dels productes alimentaris de la terra. Es dediquen, entre moltes altres coses, a la producció d’ous ecològics i elaboren un oli d’oliva verge extra i ecològic sota la marca Es Convent. Això implica gestionar adequadament un grapat de quarterades i saber treure’n el profit. Durant l’estat d’alarma han fet un servei de subministrament a domicili i fan venda directa a la pròpia finca, a més de molts altres punts de venda. El projecte és valuós perquè lliga els objectius educatius i socials de l’entitat a la recuperació d’unes activitats de producció alimentària que incorporen els valors del respecte a la terra i a les produccions naturals.

Pollastre de pagès

Es comercialitza a través d’HiperCentro i és un exemple de l’avicultura sostenible

Amb una trentena de supermercats, HiperCentro s’ha convertit en una important cadena de distribució alimentària arreu de les Balears, amb una vocació de treballar a favor del producte fresc, el producte de qualitat i el producte local, que són marques identificadores de la casa. Nascuts a Manacor, però presents a Mallorca, Menorca i Eivissa, tenen una sensibilitat important a l’hora de promoure el producte del país. Ens ha cridat molt l’atenció el pollastre de pagès comercialitzat a través de la cadena a Eivissa, que és un producte completament local i de bona qualitat. La introducció del producte a Mallorca podria mostrar el camí d’una nova avicultura sostenible que, a poc a poc, ha d’anar recuperant presència gràcies a les noves instal·lacions d’Inca.

stats