Societat 14/03/2018

Oceana dona suport a la creació de tres noves reserves marines a Balears

Les praderies de posidònia i fons coral·lígens estaran més protegits després de la declaració de les reserves marines de l'illa de l'Aire (Menorca), Tagomago (Eivissa) i punta de la Creu (Formentera)

Ara Balears
2 min
Oceana recolza la creació de tres noves reserves marines en Balears

PalmaOceana ha aportat dades procedents de les seves expedicions a les consultes públiques del Govern de les Illes Balears per crear tres noves reserves marines a l'Arxipèlag: punta de la Creu, a Formentera; Tagomago, a Eivissa, i l'illa de l'Aire a Menorca. Els tres enclavaments representaran un impuls a la protecció d'hàbitats importants per a moltes espècies, com també a la protecció de les praderies de posidònia i els fons coral·lígens.

"La creació d'aquestes reserves marines és una excel·lent notícia per a espècies amenaçades i també per a la pesca, ja que les tres inclouen zones d'interès per a espècies comercials. Per això, esperem que sigui possible declarar-les durant aquesta legislatura", explica Ricardo Aguilar, director de Recerca i Expedicions d'Oceana a Europa. "Si, a més, avancen les altres iniciatives de parcs nacionals –ampliar Cabrera i crear-ne un de nou a les muntanyes submarines del canal de Mallorca–, Balears podria arribar al compromís internacional de protegir un 30% de les seves aigües abans de 2030 i convertir-se en un referent de conservació marina".

Oceana considera que la conservació és compatible amb la pesca d'arts menors i recreativa de baix impacte en aquestes futures reserves. En les propostes remeses, l'organització internacional de conservació marina proposa establir mesures de control i un seguiment periòdic de les activitats humanes i la biomassa de peixos per comprovar i assegurar un bon funcionament de les reserves.

A la punta de la Creu, Oceana ha documentat praderies de posidònia, fons d'algues vermelles calcàries ('maërl') i esculls coral·lígens. A zones profundes destaquen canons submarins, denses agregacions d'esponges, concrecions d'ostres i boscos de coral bambú ('Isidella elongata'), que es troba en perill crític d'extinció al Mediterrani i ha estat protegit recentment pel Conveni de Barcelona.

A Tagomago, Oceana ha trobat extenses praderies de posidònia i fons de coral·ligen ben conservats. A més, destaca la presència de madrèpora mediterrània ('Cladocora caespitosa'), estrictament protegida pel mateix conveni. Per la seva banda, l'illa de l'Aire presenta coves submergides –algunes amb estalactites i estalagmites–, zones rocoses, praderies de posidònia i canons submarins. Espècies amenaçades com el catxalot i el nero ('Epinephelus marginatus'), bancs de peix llimona ('Seriola dumerili') i crustacis protegits com la cigala de mar ('Scyllarides latus') poden trobar-se a les seves aigües.

stats