Rescats de muntanya
Societat 28/05/2024

Rescaten tres escaladors que havien quedat atrapats a una altura de 200 metres al torrent de Pareis

Durant el passat cap de setmana, es varen dur a terme un total de quatre rescats de muntanya

ARA Balears
2 min
Rescat a l'Entreforc

La Guàrdia Civil va rescatar el passat dissabte horabaixa un grup d'escaladors que estaven atrapats a una paret de més de 200 metres d'altura a la zona d'escalada de l'Entreforc, al torrent de Pareis. Segons ha informat l'Institut Armat, un equip d'agents del GREIM i Servei Aeri es desplaçava amb urgència a la zona d'escalada per rescatar tres escaladors que no havien aconseguit recuperar les cordes en arribar al punt de trobada, per la qual cosa no podien continuar el ràpel fins a la base de la paret, fet que els posava en una important situació de perill.

Els especialistes en rescat de muntanya de la Guàrdia Civil, mitjançant l'estacionari de l'helicòpter sobre els atrapats i usant el que es coneix com a interfície Lezard, un element d'amarratge per hissar una persona amb seguretat des d'una paret a un helicòpter, van aconseguir extreure'n els tres homes. Va ser necessari desplegar 80 metres de cable de la grua instal·lada a l'helicòpter per efectuar l'operació. Una vegada a bord el van dur fins a un lloc segur, ja que no van necessitar assistència mèdica.

Pel que fa a diumenge, es produïren tres rescats més. El primer va consistir en l'extracció d'una dona que s'havia fracturat un turmell a Cala Matzoc, amb la col·laboració dels Bombers. Una vegada immobilitzada la cama ferida, els guàrdies civils mitjançant un cicle de grua la van pujar a l'helicòpter i la van traslladar a l'hospital Son Espases per rebre assistència mèdica.

Més tard, una al·lota que practicava barranquisme va patir una caiguda i es va fracturar la tíbia i el peroné mentre feia el torrent dels Horts. També mitjançant un cicle de grua la van hissar a l'helicòpter i la van traslladar a Son Espases, on la transferiren als serveis mèdics. A continuació, es va rebre l'avís que informava de dos excursionistes extraviats mentre feien una ruta de senderisme entre Valldemossa i Sóller. A bord de l'helicòpter van sobrevolar el lloc i van realitzar diverses batudes per les zones més habituals on se solen localitzar excursionistes extraviats.

En una d'elles, van veure les dues persones que es trobaven atrapades a una zona rocosa de molt difícil accés, per la qual cosa, mitjançant el suport parcial d'un patí, un efectiu del GREIM va baixar de l'aeronau, va arribar a peu fins als senderistes i els va ajudar a sortir del lloc per pujar-los a l'helicòpter i traslladar-los a Son Espases, encara que no presentaven lesions d'importància.

En els tres últims rescats, els agents del GREIM han comprovat que la falta de preparació física per a l'activitat a fer i la planificació errònia n'ha estat el comú denominador.

stats