Societat 18/10/2021

Es reprenen les devolucions de migrants: Espanya retornarà 41 algerians dels que han arribat a les Illes

Algèria ha reobert la frontera temporalment, fet que permet que l'Estat reenviï les persones que han vingut de manera irregular

2 min
Entrada enreixada d'un CIE a Barcelona.

PalmaPer primera vegada en molt de temps, l'estat espanyol retornarà els migrants arribats a les Balears en pastera. De moment, la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears ja preveu que 41 de les més de 300 persones arribades de manera irregular a les costes de l'Arxipèlag ingressin a CIE (Centres d'Internament per a Estrangers) de la Península per ser retornades a Algèria.

Aquest era el procediment habitual abans que esclatàs la pandèmia, però el covid-19 ha mantingut aturades les devolucions durant gairebé dos anys. Ara, però, Algèria ha obert "una finestra" que permet retornar els migrants que han partit d'aquest país de manera irregular, segons ha explicat la delegada del govern espanyol a les Illes aquest matí, Aina Calvo.

Ara bé, això no vol dir que sigui permanent ni definitiu. De fet, durant el 2020 es va donar una situació similar que va permetre devolucions puntuals a aquest país, però després les fronteres es varen tornar a tancar.

Les devolucions, aturades

Abans de la crisi del coronavirus, les persones migrants que arribaven en situació irregular a les Illes eren ateses per la Policia Nacional, que els obria un expedient de devolució per enviar-les a un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Península, atès que a l’Arxipèlag no n’hi ha cap. En aquests casos, la Policia feia servir els vols contractats pel Ministeri per traslladar els estrangers a un CIE, habitualment de Barcelona o València, on podien restar un màxim de 40 dies abans d’executar l’ordre d’expulsió, és a dir, de deportació.

Però aquesta maquinària va quedar paralitzada i les ONG, principalment la Creu Roja, s'han estat fent càrrec d’aquestes persones. La responsable del Programa d’Acollida de l’entitat a les Balears, Sara López, va explicar a l'ARA Balears que el maig es va obrir el primer Centre d’Acollida, Emergència i Derivació (CAED) de les Illes a Palma. Amb 44 places, aquest centre pretén donar resposta a l’onada de pasteres que varen rebre les Balears l’any passat, amb 1.452 persones en total, i que aquest 2021 ja ha superat de llarg, amb més de 2.000 persones arribades.

stats