Societat 28/05/2024

La replantació de posidònia a Alcanada, un èxit que pot servir com a mirall

Hi ha un 85% de supervivència i el creixement dels fragments replantats és l'idoni

ARA Balears
2 min
Fragment de posidònia replantada a Alcanada

PalmaLa Fundación Ochotumbao i l'associació Arrels Marines han celebrat l'èxit de la replantació de posidònia feta ara fa un any al litoral d'Alcanada, a la badia d'Alcúdia. Segons han detallat, a través d'una nota de premsa, durant aquest mes de maig s'han realitzat diverses immersions a la zona on ara fa un any es va realitzar la replantació i han pogut observar com, de moment, els resultats mostren uns valors molt satisfactoris de supervivència, que superen el 85% dels fragments vius en totes les tècniques utilitzades a les diverses parcel·les. A més, la majora dels fragments replantats ja s'han fixat i han generat noves arrels.

Una vegada finalitzades les immersions, la biòloga marina Gigi Torras, coordinadora científica d'Arrels Marines ha assegurat que "ha estat una gran satisfacció poder veure el creixement dels fragments replantats i comprovar l'èxit del projecte". "Són uns resultats molt encoratjadors i un motiu d'alegria que ens anima a continuar amb projectes com aquest", celebra.

Investigadors i voluntaris revisant els fragments de posidònia replantats a Alcanada
Investigadors i voluntaris revisant els fragments de posidònia replantats a Alcanada

Cal recordar que encara que la replantació es va dur a terme l'any passat, aquest projecte es va gestar l'any 2020, quan Arrels Marines va efectuar els primers estudis de caracterització dels fons marins i de determinació de la viabilitat i conveniència de realitzar la restauració en aquesta zona. Una vegada definit el projecte es varen tramitar els permisos pertinents, que es demoraren durant dos anys. Superada la fase burocràtica, finalment es va dur a terme la replantació el mes de maig de 2023. Es realitzà en una zona del litoral d'Alcanada, entre 0 i 10 metres de fondària, que ha patit els impactes del trànsit d'embarcacions, el fondeig, abocament i pas de persones.

En aquell moment, l'equip científic d'Arrels Marines, amb la col·laboració de les persones voluntàries, va dur a terme la replantació de 16 parcel·les, amb 20 fragments a cada una, que donà lloc a un total de 320 fragments de posidònia replantats. Cada fragment té diversos feixos de la planta.

stats