Societat 02/01/2019

El projecte de reforestació del bosc de Bellver inclou la plantació de 300 espècies diferents

L’objectiu és mantenir la massa forestal i evitar l’erosió del terreny

Ara Balears
2 min
El projecte de reforestació del Bosc de Bellver inclou la plantació de 300 plantes d'espècies diferents

PalmaEl projecte de reforestació impulsat per l'àrea d’Infraestructures i Accessibilitat de l'Ajuntament de Palma continuarà a bon ritme durant tot el mes de gener. Es preveuen diverses jornades de reforestació emmarcades en el programa plurianual de reforestacions, impulsades per la brigada municipal i la contracta responsable del manteniment del bosc, amb l’objectiu de reforçar les zones degradades del bosc de Bellver.

La brigada municipal del Servei de Parcs i Jardins i els treballadors de la contracta que duu el manteniment del bosc han duit a terme ja diverses jornades de reforestació, en què s’han plantat aproximadament 300 plantes de diverses espècies forestals, arbustives i arbòries, entre les quals destaquen el 'Pinus halepensis' (pi blanc), l''Olea europaea' var. 'Silvestris' (ullastre), l’'Arbutus unedo' (arbocera) i el 'Quercus ilex' (alzina).

Segons s'explica des de l'àrea, l’objectiu de les plantacions és mantenir la massa forestal i evitar l’erosió del terreny. Les zones escollides per reforestar són aquelles que presenten més degradació i aquelles en què s’actuà amb el contracte d’emergència (maig-juny 2018) per eliminar el risc d’incendi i de propagació de plaga, causat per l’increment de pins afectats i morts atacats per perforadors i altres causes.

El servei farà un seguiment al llarg de l’any per tal de garantir, tant com sigui possible, el correcte establiment de les plantes. Aquest hivern és favorable a l’arrelament de les poblacions.

Altres entitats que han participat en el programa de reforestacions d’aquest any són Xarxa Forestal (Ibanat) i el voluntariat Pop in the City. Xarxa Forestal col·labora amb instituts i escoles amb l’objectiu de conscienciar els joves perquè siguin respectuosos amb el medi ambient.

D'altra banda, en el marc de la conservació d'aquest mateix àmbit, el Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha duit a terme una jornada de retirada d’una planta invasora anomenada 'Asparagus asparagoides', coneguda com a esparreguera africana. Es tracta d’una espècie exòtica, una perillosa planta invasora nativa de Sud-àfrica, utilitzada ocasionalment en jardineria, que amenaça la flora autòctona de la zona. Els treballs de retirada s’han fet de manera manual, eliminant les tiges que cobreixen una part dels matolls i els bulbs subterranis localitzats a partir dels quals la planta pot rebrotar i multiplicar-se.

stats