Patrimoni
Societat 07/02/2024

Recuperen dos canons del segle XVII a Cala Rajada

El Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca n'investigarà en profunditat la història

ARA Balears
1 min

PalmaLa Guàrdia Civil ha recuperat aquest dimecres dos canons que podrien ser d'un vaixell enfonsat al segle XVII. El cos armat ha detallat, a través d'una nota de premsa, que el Grup Especialista d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) han aconseguit recuperar-los sense cap mena de risc i ho ha fet a través de globus d'aire per garantir-ne la seguretat.

Des de primera hora del matí, els membres del GEAS s'han submergit a la Reserva Marina de Llevant, d'on han recuperat els canons i els han traslladat fons al port de Cala Rajada. Els canons, que encara estan pendents de ser estudiats per confirmar-ne la història i procedència, fan prop de dos metres i mig i han estat traslladats al Museu de Mallorca. Ara, el Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca iniciarà les investigacions pertinenets per datar-los. Segons les primeres investigacions, els canons podrien ser de procedència espanyola, holandesa o francesa.

El Consell de Mallorca ha informat, per la seva banda, que una vegada se situïn històricament les peces, es posaran a l'abast de la ciutadania. A més, han detallat que tenien coneixement de l'existència d'aquestes restes arqueològiques des de fa anys, ja que es deia que hi va haver un naufragi a Cala Gat. Tot i això, no va ser fins al 2021 quan la Unitat d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, GEAS, va fer una immersió per veure què hi havia en aquesta zona de Cala Rajada: el resultat va ser la documentació de dos canons, tot i que n'hi podria haver més. A hores d'ara no es té constància de la presència de més restes, però no es descarta descobrir-ne de noves en un futur.

stats