Descobriment científic
Societat 11/03/2024

Investigadors de la UIB identifiquen una proteïna clau en la recuperació de l'ictus

L’estudi determina el paper de la PATJ en la regeneració de la zona malmesa del cervell

2 min
Cristòfol Vives, Jerònia Lladó, Gabriel Olmos i Guillem Canyelles, investigadors del grup de recerca en Neurobiologia Cel·lular de la UIB

PalmaEl grup de recerca en Neurobiologia Cel·lular de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha aconseguit establir una interrelació entre la presència de la proteïna PATJ amb la recuperació dels pacients que han sofert un ictus. Aquesta malaltia és la primera causa de discapacitat en tot el món; la segona de mort i també, la segona de deteriorament cognitiu en la població adulta, motius pels quals és urgent trobar teràpies noves per tractar-la.

La descoberta obre la porta a "accelerar la reparació del dany cerebral després de l’ictus, atès que no es disposa encara de cap fàrmac eficaç per tractar les lesions cerebrals associades", segons assenyala el doctor Cristòfol Vives-Bauzà, professor del Departament de Biologia de la UIB i investigador principal del grup de la UIB, adscrit a l'Institut Universitari d'Investigacions en Ciències de la Salut (Iunics) i a l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).

Nous vasos sanguinis

"La proteïna PATJ estava implicada en processos de modulació de cèl·lules endotelials que afavoreixen processos de formació de nous vasos sanguinis a partir d'un vas que ja existia i que, per tant, havia de tenir una relació molt estreta amb la recuperació que tenien aquests pacients", ha assegurat Guillem Canyelles, investigador del grup.

D’acord amb els resultats de l’estudi publicat recentment a la revista científica Cell Death Discovery del grup Nature, la importància de la proteïna PATJ recau en el fet que s’encarrega de regular la formació de nous vasos sanguinis a la regió lesionada del cervell després de l’ictus. Això és essencial per tornar a aportar oxigen i nutrients a la zona del cervell que ha quedat malmesa.

En estudis previs, els investigadors varen aconseguir identificar l’any 2019 el primer gen associat al pronòstic funcional després de l’ictus, la PATJ. La recerca es va fer mitjançant aproximacions genètiques basades en anàlisis comparatives del genoma humà entre pacients d'ictus isquèmic que varen tenir una bona recuperació funcional amb aquells pacients que varen patir seqüeles greus.

Des d’aleshores, els investigadors han ampliat la recerca a través d’estudis funcionals per determinar la funció del gen PATJ en el context de la regeneració de la lesió isquèmica cerebral. Aquests resultats han permès concretar el paper clau d’aquesta proteïna a l’hora de regular la formació de nous vasos sanguinis a la zona afectada, un procés indispensable per regenerar la lesió cerebral.

El líder de la investigació, Cristòfol Vives, ha assegurat que han trobat una "potencial diana d'intervenció terapèutica que els interessa 'modular' i veure si són capaços de 'treure'n un profit terapèutic'".

Ictus  

Un ictus és l’alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell, a causa d’una obstrucció (ictus isquèmic, que són la majoria de casos) o pel trencament d’una artèria cerebral (ictus hemorràgic). Es tracta d’una malaltia aguda que pot comprometre les funcions cognitives, motores, sensitives o emocionals. Té un impacte molt important tant en els pacients com en els sistemes de salut, atès que és la causa principal de discapacitat i dependència al món. A Espanya, una persona pateix un ictus cada sis minuts, un fet que representa al voltant de 175.000 casos cada any, dels quals un terç acaben amb algun grau de dependència.

stats