Societat 19/09/2018

La recuperació de l'estany del Peix preveu 285 fondejos

D'aquests, 207 seran tradicionals i la resta, 78, s'instal·laran en pantalans 'ecològics'

Ara Balears
2 min
L'Estany del Peix i el port de La Savina.

PalmaLa recuperació de l'estany del Peix preveu 285 fondejos, 207 dels quals seran tradicionals i la resta, 78, s'instal·laran en pantalans ecològics. Així ho ha explicat el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, juntament amb la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, els vicepresidents de la màxima institució, Susana Pagès i Bartomeu Escandell, i el conseller portaveu de Compromís, Omar Joan.

Ferrer ha presentat les línies generals del projecte per a la regulació de l'estany, que té un import de 540.000 euros i que opta als fons de l'Impost de Turisme Sostenible, segons han informat des de l'executiu insular. A més d'aquests fondejos, el projecte inclou també la prohibició de fondejar en zones on hi hagi hàbitats protegits i preveu la retirada de tots els morts existents a la llacuna.

Amb aquesta proposta es vol arribar a un "equilibri" entre dos grans objectius. "Per una banda, regenerar mediambientalment aquest espai i, per una altra, preservar l'ús tradicional com a refugi per a petites embarcacions de l'estany", han precisat en el comunicat.

Les línies de treball d'aquesta proposta s'han consensuat durant la legislatura entre tots els grups polítics representats al Consell, que confia rebre l'autorització per part de les autoritats competents per gestionar el nou sistema des de Formentera.

Consens per recuperar un espai degradat

Des de l'executiu insular han recordat que l'ús "cada vegada més abusiu" de l'estany del Peix fa que la zona s'estigui degradant "de manera important". Atesa la importància mediambiental i social que té aquest espai, el Consell ha elaborat una proposta "per facilitar que les administracions competents hi intervinguin", han indicat.

De fet, segons han precisat, la proposta ha estat "molt ben rebuda" i actualment es troba en fase de tramitació. La regulació de l'estany està vinculada al treball conjunt amb el Club Nàutic de Formentera per poder obtenir la concessió d'una dàrsena al port de la Savina. Aquesta comportarà un nombre molt important d'amarratges i permetrà el retorn de les embarcacions formentereres a l'activitat dins el port.

Així mateix, des del Consell s'està treballant perquè en el port hi hagi una marina seca, una instal·lació que permetrà guardar un gran nombre de barques.

stats