Societat 05/07/2021

Els rectors de la UIB i de la UV reclamen a l'Estat una llei de la ciència i més finançament

Jaume Carot i Maria Vicenta Mestre han subratllat la importància de captar i fer retornar talent donant estabilitat al sector del coneixement

2 min
Imatge de la taula rodona, aquest dilluns al Palau dels Congressos de Palma.

PalmaEl rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, i la rectora de la Universitat de València (UV), Maria Vicenta Mestre, han demanat a l'estat espanyol que incrementi el finançament de les universitats i que marqui una política científica clara, amb la llei de ciència com a primer pas. Així ho han defensat en una mesa rodona en el marc de la Cimera bilateral entre les Illes Balears i el País Valencià, en què també han participat el president del Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears, Joan Perelló, i el vicepresident executiu de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI), Andrés García Reche.

"A Espanya la inversió és de l'1,2%. Necessitam un millor finançament i el govern espanyol ha de fer una aposta estratègica", ha defensat Mestre. A més, ha recalcat que "s'ha de captar talent i que torni el que ha partit, i per això necessitam més flexibilitat en les normatives". Ha posat d'exemple el fet que no existeixi una figura per contractar investigadors només per la seva feina investigadora, sinó que també han d'assumir la docent.

En aquesta línia, Carot ha afirmat que "una llei de la ciència pot acomodar aquestes figures i és un marc legal imprescindible per dotar d'estabilitat tot el sistema universitari". Quant al finançament, el rector ha defensat que "s'ha de passar de la subvenció a la inversió i ha recordat que "no existeix cap país del món que tingui una política científica i que sigui pobre".

Transferència a les empreses

Andrés García Reche ha remarcat el fet que a Espanya hi ha "una bretxa històrica" entre el coneixement que es genera a les universitats i les empreses. "No és suficient una llei i finançament, el problema és que la nostra ciència no és utilitzada per les empreses", ha emfatitzat. Una de les solucions que ha plantejat per potenciar aquesta connexió és la compra pública d'innovació, és a dir, que l'Administració es converteixi en compradora de la innovació. "És el que han fet els Estats Units tota la vida", ha conclòs.

"S'ha de fomentar l'emprenedoria, que els mateixos investigadors tirin endavant els projectes", ha afegit el president del Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears, Joan Perelló. En aquest sentit, ha proposat que es doni formació dins els estudis de cicle superior. Com els rectors, Perelló ha defensat que és imprescindible invertir en coneixement: "quan hi ha una economia de serveis són els més rics en períodes de bonança, però després són els que caiem més", ha subratllat.

stats