Inicien una recollida de firmes perquè el Govern doni ajudes pel lloguer als universitaris balears desplaçats

Una mallorquina engega una campanya perquè els joves que han de continuar pagant un lloguer al lloc on cursen els estudis tinguin un suport econòmic

Una mallorquina estudiant de musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Nuria Adrover, ha iniciat una recollida de firmes a través de la plataforma Change.org per demanar al Govern balear un ajut econòmic per als universitaris balears que es troben desplaçats fora o dins de la Comunitat Autònoma. Aquests estudiants, argumenta a la seva petició, han de continuar pagant un segon lloguer, encara que les classes hagin quedat suspeses.

"Tenc un lloguer que he de pagar fins al setembre per res, perquè ja han cancel·lat fins al juny", assegura Adrover, qui adverteix que hi ha "molts més estudiants del que sembla" en aquesta situació. A casa seva, explica, no arriben ingressos, atès que el seu pare és un dels autònoms de tot l'Estat que s'han vist afectats per la crisi del coronavirus. "Ara podem pagar, però potser d'aquí a uns mesos ja no", indica. En una situació similar es troba la companya amb la qual comparteix pis a Barcelona, ja que al lloc de feina de la mare han presentat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

"Tampoc podem partir del pis, perquè no ens podem endur totes les coses i quedaríem sense casa per setembre", denuncia Adrover. A més, recorda la jove, no sempre es pot demanar al propietari l'excepció de pagament, atès que en molts casos depenen d'aquests ingressos per viure. Així, demana que l'Executiu autonòmic prengui mesures perquè "la delicada situació econòmica en què es trobaran molts d'estudiants i les seves famílies no condicioni la continuïtat dels seus estudis".

Encara que no s'ha marcat cap objectiu, Adrover espera que la petició es faci viral per tal de "trobar solucions". De moment, la recollida fa dos dies que està activa i ja té prop d'un centenar de firmes. Amb aquestes, indica, pretén fer una carta conjunta dirigida al Govern per tal de demanar una ajuda similar a la de mobilitat, que normalment s'ofereix als universitaris que estudien fora.

Aquesta ajuda, però, aniria destinada a tots els joves de balears que s'han vist obligats a mobilitzar-se per cursar els seus estudis. S'hi troben, doncs, tant els que es troben a la Península com ara els mallorquins de la Part Forana que lloguen un pis a Palma o els d'altres illes, com Menorca, Eivissa i Formentera que han de venir a la UIB, puntualitza Adrover.

EDICIÓ PAPER 31/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF