Societat 17/06/2019

Una campanya reclama la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics

Des d'aquest diumenge, la petició dirigida a Francina Armengol a través de Change.org ja ha aconseguit més de 700 signatures

K. O.
2 min
Una campanya reclama la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics

PalmaAquest diumenge han impulsat una campanya per reclamar a Francina Armengol la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics a través del portal web Change.org. De moment, ja ha aconseguit més de 700 signatures de suport. L'usuari Antoni Martiáñez Lliteres, amb el qual l'ARA Balears ha pogut parlar, ha iniciat la proposta on comença citant l'article 4 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, en què s'estableix que "la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d'idioma oficial". I, a continuació, es refereix a l'apartat dos d'aquest mateix article, on diu que "totes les persones tenen el dret de conèixer-la i d'usar-la, i ningú no pot ser discriminat per causa de l'idioma".

En l'opinió de Martiáñez, el principal problema dels articles de l'Estatut és que "esdevenen paper banyat", perquè cada dia surten a la llum pública situacions "greus" de discriminació per motius lingüístics i "clarament enfocats en un únic sentit, que és la població catalanoparlant", apunta l'usuari en el text dirigit a Armengol. Per aquest motiu, destaquen que no són simples anècdotes puntuals i que amb el temps la situació pot empitjorar si l'Administració no té una eina per combatre la "immunitat dels agressors, si cal, per mitjà de mesures sancionadores".

"Consideram més que necessària la creació i posada en funcionament de l'Oficina de Drets Lingüístics perquè informi adequadament la ciutadania de quins són els seus drets en aquesta matèria i s'encarregui de tramitar i fer el seguiment pertinent de les denúncies que li facin arribar els ciutadans afectats", assenyalen. Cal tenir present que en les negociacions per formar un nou Govern d'esquerres la creació de l'Oficina de Drets Lingüístics va ser un dels motius que varen bloquejar les negociacions entre MÉS i el PSIB.

stats