Societat 18/07/2018

El GOB acusa el Consell de tractar tot el territori de Mallorca com una zona turística

Segons els ecologistes, el sostre de places turístiques anunciat pel Consell pràcticament ja està superat

Carles Tudurí
2 min
L'activitat turística ha arribat en poc anys a moltes zones rurals

PALMALa presidenta del GOB, Margalida Ramis, ha mostrat a l'ARA Balears preocupació per l'aprovació del Pla d'Intervenció a l'Àmbit Turístic del Consell, ja que considera que tracta tota l'illa de Mallorca com una zona turística i ha assegurat que el sostre que estableix el document de 435.000 places pràcticament ja està superat.

"A més, en dades de la mateixa Conselleria de Turisme, el 2016 hi havia unes 400.000 places a tot Balears, i ara ens presenten com un èxit un sostre de 435.000 només per a Mallorca", explica Ramis.

Segons el GOB, el Consell tampoc no ha procedit a fer una suspensió real de llicències, ja que es continuaran donant llicències tot i la tramitació de PIAT. "És a dir, es donaran noves llicències de lloguer vacacional sense que els ajuntaments hagin adaptat els planejaments a la zonificació".

Ramis assegura que el PIAT aprovat acaba de consolidar usos turístics dins zones residencials i no protegeix el sol rústic.

"Tampoc no ens agrada que un dels eixos del pla sigui l'equilibri territorial, ja que en el passat això ha donat peu a la creació d'infraestructures a zones rurals en nom de l'excusa d'una justícia social inexistent", afegeix.

No ha satisfet els ecologistes sentir que el paisatge sigui un altre dels eixos del PIAT. "El sòl rústic és suficientment important per ser considerat dins una estratègia de diversificació econòmica, ja que té usos productius importants. Sentir parlar de paisatgisme ens sona a folklore".

Crítiques d'El Pi

El grup d'El Pi al Consell de Mallorca ha augurat aquest dimecres que el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics "posarà fi al lloguer turístic" a l'illa perquè "farà inviable que s'atorguin més places".

En un comunicat, el conseller insular d'El Pi Antoni Amengual subratlla que el pla anunciat pel govern del Consell "afectarà negativament l'economia dels mallorquins".

"El fet de no donar més llicències de lloguer vacacional a nous habitatges farà que es perdin llocs de treball", ha predit Amengual.

El conseller regionalista ha apuntat que el PIAT estableix una borsa de places hoteleres i una altra per a lloguer vacacional general, mentre que el seu partit defensa que en aquesta darrera categoria es distingeixin els habitatges unifamiliars dels plurifamiliars.

stats