Successos
Societat 07/12/2022

Una trentena d'immigrants aprofiten una falsa emergència mèdica per escapar-se d'un avió a l'aeroport del Prat

Una de les passatgeres d'un vol entre Casablanca i Istanbul ha fet veure que havia trencat aigües i ha forçat un aterratge d'emergència a Barcelona

3 min
Un avió aterrant al Prat, un dels aeroports de l’estat espanyol més pròxims a la saturació.

BarcelonaA les 4.30 h d'aquesta matinada, l'aeroport del Prat ha rebut un avís d'un avió que feia el trajecte de Casablanca (Marroc) a Istanbul (Turquia): una dona havia trencat aigües i havien de fer un aterratge d'emergència a Barcelona perquè l'atenguessin. Al vol hi havia 228 passatgers, i quan ja eren a terra ferma i s'estava evacuant la dona, 28 han sortit de l'avió i han començat a córrer. Fins a la pista s'hi havien desplaçat, tal com marca el protocol, dos patrulles de la Guàrdia Civil, una de la Policia Nacional i una ambulància, i la policia ha aconseguit interceptar la meitat dels passatgers que s'han intentat escapar. Els altres 14, però, han fugit i les autoritats policials encara els estan buscant, segons la Delegació del govern espanyol a Catalunya. A la tarda, els Mossos d'Esquadra n'han detingut un fora de l'aeroport i la Guàrdia Civil un a dins del recinte. A la dona l'han traslladada a l'hospital Sant Joan de Déu, però els serveis mèdics no han trobat cap indici que estigués de part. Per això li han donat l'alta i l'han detinguda per un delicte de desordres públics.

Dels 14 escàpols que han atrapat els agents, a cinc els han tornat a l'avió perquè el personal del vol els ha acceptat i ells també ho han volgut. En canvi, vuit immigrants s'hi han negat i s'ha obert un procés d'inadmissió perquè els tornin al seu país. La recerca dels que han pogut burlar els policies continua i l'aeroport del Prat funciona amb normalitat i així ho ha fet durant tot el dia.

Ara fa un any, a Palma hi va haver un incident gairebé calcat. Un passatger d'un vol que anava del Marroc a Turquia va simular un problema de salut i el pilot va fer un aterratge d'emergència a l'aeroport de Son Sant Joan. Quan l'evacuaven, una trentena d'immigrants van intentar escapar-se i es van dispersar per les pistes. La policia en va detenir 12, després que Aena tanqués l'aeroport durant tres hores per seguretat. El jutjat de Palma va ordenar-ne l'empresonament provisional, i els va imputar per sedició, desordre públic i afavoriment de la immigració irregular.

En el cas de Palma, Aena va optar per tancar l'aeroport unes hores. En canvi, ara el Prat ha continuat funcionant amb total normalitat i no hi ha hagut cap vol afectat. Fonts aeroportuàries apunten que només es tanca l'aeroport si hi ha la sospita que les persones que s'han escapat encara són a les pistes. Que ara no s'hagi pres cap mesura vol dir que la policia té la seguretat que ja són en altres punts de les instal·lacions o fins i tot fora del recinte aeroportuari. Sigui com sigui, aquesta és la primera vegada que el Prat viu un episodi així. D'intents, segons les mateixes fonts, n'hi ha hagut alguns, però la fuga mai s'havia consumat com ara.

El vol que es dirigia a Turquia també ha continuat amb el seu trajecte. Ha sortit de Barcelona cap a les 8 del matí, tres hores després d'haver aterrat, i ara els seus passatgers, entre ells cinc persones que s'havien intentat escapar, ja han desembarcat a Istanbul. En canvi, els altres vuit passatgers que han fugit però els han interceptat, entre ells la dona que ha fingit el part, continuen a l'aeroport del Prat a l'espera que els diversos vols programats els tornin a la seva ciutat d'origen. L'avió que els ha portat fins a Barcelona era un Airbus A321Neo de la companyia turca Pegasus.

stats