Societat 27/06/2018

Què valoren els balears per anar a la platja?

Ecovidrio llança els resultats d'un estudi sobre els hàbits dels residents i la sostenibilitat a l’estiu amb motiu de la quarta edició de la campanya 'Pren nota, recicla vidre'

Ara Balears
3 min
ECOVIDRIO_PLAN  VERANO 2018 (1)

PalmaPer més del 90% dels balears, l’absència de residus a l’aigua i l’arena és el factor determinant que tenen en compte per anar a la platja. El nivell d’ocupació és la segona característica més important pel 78,7% dels ciutadans, la qualitat de l’arena és el tercer atribut pel 46%, seguit dels serveis de seguretat i l’equip de salvament pel 43,6%, i l’accessibilitat pel 39% dels balears.

Pel que fa als característics quiosquets de platja, el respecte pel medi ambient (reciclatge de residus correcte, ús responsable de recursos, integració amb l’entorn, etc.) és el segon aspecte més valorat pels ciutadans, per darrere de la higiene de l’establiment i per davant dels bons preus. A més, sis de cada deu enquestats afirma que recull i diposita en els contenidors adequats els residus i deixalles que troba a la platja.

Aquestes són només algunes de les conclusions que es desprenen de l’estudi 'Nous hàbits dels balears a les platges i sostenibilitat a l’estiu', que ha posat en marxa Ecovidrio, una entitat sense ànim de lucre, amb motiu del llançament de la quarta edició del pla 'Pren nota, recicla vidre'. L’objectiu de la campanya és proporcionar informació, mitjans per facilitar el reciclatge i contenidors adaptats als professionals de l’hostaleria, un sector que genera el 50% d’envasos de vidre d’un sol ús. La iniciativa arribarà a 1.350 establiments de la costa de les Illes Balears i rep la col·laboració d’onze municipis.

ECOVIDRIO_PLAN VERANO Presentación Consell Insular d'Eivissa

Per què triam una platja i quan preferim anar-hi?

Les platges netes de qualsevol tipus de residus són el valor més important, amb una puntuació de 9,11 punts sobre 10. El segueixen el nivell d’ocupació, la qualitat de l’arena, la seguretat i l’equip de salvament, l’accessibilitat, el servei de dutxes, la mida de la platja, la presència de barets i, per acabar, el servei de gandules i para-sols.

Al 54,2% dels residents a les Illes els agrada anar a la platja al llarg del capvespre, davant del 20,2% que hi acudeix a primera hora del matí, el 22,1% que prefereix anar-hi a mitjan matí i el 3,5% que hi arriba a l’hora de dinar. De mitjana, el 50,3% hi passa entre dues i quatre hores, seguit del 35,1% que hi està menys de dues hores i d’un 14,6% que hi passa més de quatre hores.

Durant aquest temps, nedar i prendre el sol encapçalen les activitats preferides pels balears, seguides de la lectura i la pràctica d’activitats com el busseig. Prendre l’aperitiu, escoltar música, fer la migdiada, passejar i fer esport completen la relació d’activitats triades. A més, la platja és un pla del qual es gaudeix en companyia. Segons aquest estudi, el 35,6% de les persones van a la platja amb la seva parella, el 35,4% amb la família i el 16% ho fa amb els amics. Els balears associen també la platja a moments al quisoquet i a propostes gastronòmiques molt concretes. Al 27,4% els agrada menjar la tradicional paella i el 19,7% prefereix les tapes, mentre que el 14,1% es decanta pel peix i el marisc, entre altres alternatives.

Pla estiu 2018: 'Pren nota, recicla vidre'

El 30% del total anual dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús es gestiona a través del contenidor verd a l’estiu. Per això, per quart any consecutiu, Ecovidrio posa en marxa el pla 'Pren nota, recicla vidre' a les Illes Balears durant els mesos del juliol i l’agost. A través de més de 5.410 visites informatives i amb la col·laboració d’onze municipis –com Palma, Eivissa i Sant Lluís, entre d’altres– arribarà a més de 1.350 establiments de la costa balear.

L’objectiu del pla és promoure i facilitar la separació d’aquests residus entre els professionals del sector, a més de sensibilitzar sobre la importància de reciclar per preservar l’entorn i lluitar contra el canvi climàtic. L’entitat instal·larà, aproximadament, 80 contenidors nous adaptats al sector hostaler i lliurarà més de 909 cubs especials. Així mateix, reforçarà la freqüència de recollida per gestionar adequadament l’afluència elevada de visitants i l’augment de l’activitat en hostaleria.

Aquelles localitats que superin les dades de recollida de residus d’envasos de vidre respecte del mateix període de l’any anterior rebran un reconeixement. Per part seva, els establiments més compromesos podran optar a una classe magistral impartida per Quique Dacosta al seu restaurant de tres estrelles Michelin Quique Dacosta Restaurant, a Dénia.

stats