Mobilitat
Societat 03/04/2023

Un de cada quatre vehicles matriculats el 2023 a les Balears és elèctric o híbrid

Augmenta un 70% la compra de vehicles amb energia renovable el primer trimestre d'enguany

2 min
Un punt de recàrrega de cotxes elèctrics al Mercadal.

PalmaEl 25% dels vehicles matriculats a les Illes Balears entre gener i març han estat o elèctrics o híbrids, en totes les seves variants, la qual cosa significa un rècord absolut pel que fa als darrers trimestres. En concret, segons dades de la patronal de vehicles Faconauto, dels 5.440 vehicles que s'han adquirit entre gener i març, un total de 1.831 corresponen als que es mouen de manera total o parcial amb energia renovable. Aquesta xifra suposa un augment del 33% d'aquest segment amb només un any de diferència, ja que en el mateix període de l'any passat, dels 4.720 vehicles matriculats, 1.368 eren de mobilitat sostenible, una dada que en el seu moment ja va suposar un augment important.

Per mesos, febrer amb 533 i després març amb 523 han assolit xifres realment significatives, que s'acosten pràcticament als vehicles de benzina i que superen de manera molt clara el dièsel, un sistema que ara mateix ja es troba en clara decadència, amb només 516 vehicles registrats a les Balears dins el primer trimestre del 2023.

Tot i que són unes dades molt positives pel que fa a la mobilitat sostenible, les Illes encara no arriben a les quotes del mercat automobilístic de l'Estat, on els vehicles que es mouen amb energia renovable ja igualen els de benzina. Així, dels 237.000 vehicles matriculats a Espanya entre gener i març, un 43% eren de benzina i un percentatge idèntic eren híbrids o elèctrics. El dièsel ja només suposa el 13% de les vendes realitzades en aquest primer trimestre. La Comunitat de Madrid, per exemple, ha matriculat en tres mesos 45.000 vehicles considerats sostenibles, fet que suposa un increment del 70% respecte del mateix període del 2022.

A les Illes Balears, un dels principals problemes per al creixement de la mobilitat elèctrica és la manca de punts de connexió i la seva conservació. De fet, una quarta part dels llocs on teòricament s'ha de poder carregar estan inactius, segons una informació recent que va elaborar l'ARA Balears.

Aquest fet provoca, a més, que molts turistes que lloguen aquesta tipologia de vehicles el tornin a l'empresa i en demanin un de convencional, ja que es troben que no poden carregar-los i moure's amb certa autonomia.

stats