Societat 15/07/2020

Detecten quatre brots més de covid-19 en una setmana a les Balears

Tres s'han registrat a Mallorca i un a Menorca, i se sumen als vuit que encara continuen actius

Ara Balears
3 min
Imatge del procediment per fer la prova de coronavirus

PalmaLa Conselleria de Salut ha informat que al llarg de la darrera setmana s'han detectat quatre brots nous de covid-19 a les Balears, amb 16 persones que han donat positiu a les proves PCR de coronavirus. En un comunicat han detallat que tres d'aquests brots s'han registrat a Mallorca i que un s'ha detectat a Menorca. A més, han informat que els afectats es troben en estat lleu o asimptomàtic, excepte un cas que ha necessitat hospitalització.

La Conselleria ha concretat que es tracta de dos brots familiars, un de laboral i un de comunitari. El de Menorca és un dels dos familiars, amb data de notificació de 9 de juliol i en el qual hi ha tres casos positius, dos amb símptomes, però sense necessitat d'hospitalització, i cinc contactes. L'altre familiar és a Mallorca, del qual es va informar el 13 de juliol, és el que més casos positius en té, sis, tots asimptomàtics. En relació amb aquest brot hi ha quatre contactes estrets sota vigilància. El comunitari detectat a Mallorca i notificat el 10 de juliol són tres casos positius, dos d'ells amb símptomes i cap d'hospitalitzat i dos contactes estrets en seguiment. El d'àmbit laboral és el darrer notificat, el 13 de juliol, i són quatre casos positius, dos amb símptomes i un d'hospitalitzat, i 30 contactes sota vigilància.

Un autònom, l'origen del darrer brot

El portaveu de malalties infeccioses, Javier Arranz va explicar a IB3 que al darrer brot detectat a Mallorca, que va ser notificat a la conselleria de Salut hi ha una persona que treballa com a autònom amb molta mobilitat, fet pel qual hi ha 30 persones a les quals el servei de salut té controlades per si desenvolupen qualsevol símptoma compatible amb la malaltia.

Un brot afecta un restaurant de Cala Rajada, tancat per aquest motiu

El tancament d'un restaurant arran del positiu en covid-19 d'un dels seus treballadors, segons ha avançat el diari Última Hora, és un dels llocs on s'ha rastrejat un dels darrers brots, que sembla que seria el de caràcter comunitari, ja que, segons publica el diari, fonts de la Conselleria de Salut han indicat que "el seu contagi s'ha produït al marge de la seva activitat laboral" i que, tot i això, "s'han fet proves als contactes estrets, també a algunes persones amb les quals treballava, i totes han donat negatiu". Segons ha informat IB3, el restaurant de Cala Rajada és una pizzeria.

2 persones més ateses per contagi de covid-19

El Servei de Salut, per la seva banda, informa que aquest dimecres hi ha 149 persones ateses per contagi de SARS-CoV-2, dues menys que aquest dimarts. D’aquestes, n'hi ha 21 en atenció hospitalària (4 a l’UCI) i 128 a Primària.

Per illes, a Mallorca hi ha 15 persones hospitalitzades, 4 de les quals es troben en unitats de cures intensives. 108 persones són seguides a domicili per part del servei d’Atenció Primària. A Menorca no queda cap persona hospitalitzada al Mateu Orfila i 3 són ateses en el domicili per part de Primària. A Eivissa són 6 les persones hospitalitzades (cap a l’UCI). A més, 17 casos confirmats són seguits a Eivissa en el domicili per part dels seus centres de salut.

Pel que fa als professionals sanitaris, n’hi ha 29 que es troben en vigilància (21 a Mallorca, 1 a Menorca i 7 a Eivissa) i 11 que tenen el contagi actiu (tots a Mallorca). En total, s’han notificat 366 casos entre el personal sanitari d’ençà que va començar la pandèmia.

Els laboratoris dels hospitals públics de la Comunitat, així mateix, han duit a terme 166.538 proves (127.417 PCR, 10.779 tests ràpids d’anticossos i 28.342 serologies).

Quant a la situació a les residències de gent gran, ja no hi queda cap usuari amb contagi actiu per coronavirus i el balanç d’afectació en aquests centres, fins avui, és de 259 usuaris que han superat la infecció i 89 que han mort. A més, 8 treballadors són positius actius en SARS-CoV-2 i 154 s’han curat. A les residències per a persones amb discapacitat tampoc no hi queda cap cas actiu: els 36 usuaris afectats han superat la infecció, així com els 20 treballadors.

stats