Societat 18/04/2018

Una de cada quatre prostitutes ateses per la Xarxa d'Atenció Directa no té targeta sanitària

La Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució va atendre 1.917 usuàries el 2017, la majoria de les quals desenvolupa l'activitat en espais tancats

Aina Solano
2 min
La xarxa XADPEP que atèn les persones que exerceixen la prostitució a Palma fan feina per poder arribar al col·lectiu asiàtic.

PalmaUn 22% de les prop de dues mil dones ateses a Palma per la XADPEP (Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució) no disposa de targeta sanitària, un percentatge "altíssim", ha subratllat el regidor d'Igualtat de l'Ajuntament de Palma, Aligi Molina, que també ha destacat la “desigualtat de gènere" que hi ha en aquest col·lectiu, ja que “el 98% són dones, de les quals un 2% són transsexuals”.

De les 1.917 persones ateses per XADPEP, un 61% està en situació regular, un 34%, en situació irregular i un 5%, en tràmits de regularització.

La Xarxa d’Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució a Palma va atendre l’any passat un total de 1.917 prostitutes, de les quals 1.211 varen ser ateses per l’ONG Metges del Món, 507 per la Creu Roja i 240 pel Casal Petit. El nombre de persones ateses al llarg de 2017 per aquestes entitats representa un lleuger augment respecte de l’any anterior”, ha destacat Aligi Molina, el qual, no obstant això, ha matisat que es tracta d’una xifra que “no representa la realitat global de les dones que exerceixen la prostitució a Palma, sinó la de les que són ateses per aquestes entitats”.

El col·lectiu de més difícil accés

Molina i les representants de les diferents entitats de la XADPEP han subratllat que encara “hi ha un predomini de les dones (un 53%) que exerceixen la prostitució en espais tancats”, de les quals un 30% ho fa en pisos o cases i un 23%, en clubs, un fet que “dificulta molt poder accedir a aquestes dones”.

Les diferents entitats han lamentat que "no hem pogut arribar al col·lectiu de dones asiàtiques", en concret a les xineses, perquè "són hermètiques" i per "la barrera idiomàtica amb què topam", ha comentat la coordinadora d'Inclusió de Metges del Món, Belén Matesanz. Amb tot, des de la posada en marxa de l'aplicació mòbil per a aquest col·lectiu, l'entitat ha iniciat "un primer contacte amb set dones d'aquesta nacionalitat".

Segons dades de la memòria de la XAPDPEP, el 36% de les dones ateses són d'origen llatinoamericà, el 33% d’origen africà, el 19% procedeix de diferents països de la UE i el 10% és de nacionalitat espanyola. La majoria de les prostitutes ateses per les diverses entitats que integren la xarxa té entre 25 i 40 anys (un 40%) i un 32% té entre 35 i 44 anys, si bé n’hi ha de totes les edats.

stats