URBANISME
Societat 05/10/2018

Projecte Parc Agrari o com protegir els horts de Ciutat

La iniciativa inclouria 8.000 hectàrees de terreny

A. Riera Serra
2 min
El director general d’Urbanisme, Gabriel Horrach.

PalmaDefensar tota la zona agrícola situada als afores de Palma. Aquest és l’objectiu del Parc Agrari, el projecte que impulsa l’àrea d’Urbanisme de Palma i que es preveu incloure al Pla General d’Ordenació Urbana, que ara mateix està en fase de revisió i modificació. El projecte inclouria 8.000 hectàrees de terreny i es vol fer amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, tot i que això encara està pendent de concretar-se.

El director general d’Urbanisme, Gabriel Horrach, explica que l’objectiu d’aquest projecte és defensar els aliments saludables i de proximitat, que es podrien produir en aquests horts agrícoles de Ciutat. En aquest sentit, es volen crear convenis amb els menjadors de les escoles o de la universitat perquè es beneficiïn de la producció d’aquests terrenys.

Horrach diu que es podria començar amb els horts de tota la zona de la UIB i del Parc Bit i, més endavant, es podria arribar amb acords i col·laboracions amb els diferents propietaris. Un altre dels objectius d’aquest Parc Agrari és crear també programes de formació perquè estudiants de cicles formatius puguin aprendre i, posteriorment, treballar en aquests horts.

D’altra banda, també hi ha en marxa tot el projecte de la Falca Verda. Aquest estiu es va iniciar la primera fase del canòdrom, que preveu la creació d’un bosc urbà, però en la segona fase, la del velòdrom, sí que s’hi inclourien uns terrenys destinats a hort urbà, en què la mateixa ciutadania podria conrear.

El Parc Agrari voldria posar fi a l’especulació immobiliària en molts d’aquests terrenys, i això es faria amb el mateix PGOU, que els registraria com a explotacions d’ús agrícola. Un grup de la UIB estudia ara quins són els sòls més rics que s’haurien de protegir de projectes d’urbanització.

stats