Turisme
Societat 23/06/2023

Esther Torrent: "Si prohibeixen els apartaments turístics, ¿on anireu de vacances?"

Presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava - Pirineu (ATA)

ARA
2 min
Esther Torrent, presidenta de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu (ATA).

GironaL’empresària Esther Torrent és, des del 2021, presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava - Pirineu de Girona, que ha iniciat una campanya per evitar estafes en el lloguer aquest estiu.

¿Han notat un creixement de l’oferta d’apartaments turístics?

— Que hi hagi més apartaments turístics legalitzats no vol dir que n’hi hagi més, sinó que cada vegada, i gràcies també a la pedagogia que es fa des de les administracions i sobretot des de les associacions com la nostra, se’n legalitzen més.

Quants apartaments hi ha a les comarques gironines?

— N’hi ha uns 40.000 de legalitzats i nosaltres en representem 15.000.

¿Els apartaments turístics són els culpables de la falta d’habitatge?

— No és així. Moltes vegades, sobretot en campanya electoral, som el blanc fàcil de les crítiques. No hi ha habitatge i apugen els preus, culpa dels apartaments turístics. El tema important és la falta de polítiques de lloguer i habitatge social, que no es confonguin les coses. És molt habitual en els polítics traspassar la seva incapacitat als privats.

Quin és el perfil del propietari d'un habitatge d'ús turístic?

— Catalans que decideixen llogar la seva segona residència per temporades. A Catalunya hi ha unes 73.000 llicències. El 87% dels propietaris d'HUT només en tenen un. Es pot deduir doncs que són petits inversionistes, no grans tenidors, que els fan servir sovint de segona residència. Per tant, si prohibim el lloguer turístic, tota aquesta bossa no anirà a parar al lloguer residencial.

I el de les persones que lloguen?

— Famílies que repeteixen. Una bona part són persones de Barcelona, àrea metropolitana i Vallesos. Són una clientela molt fidel dels apartaments turístics.

De fet, ¿qui no ha llogat mai un apartament a la costa o al Pirineu?

— Això és el que volem transmetre: si prohibeixen llogar apartaments turístics o ho regulen moltíssim, ¿on anirà la gent de vacances? A més, el turista que va a un habitatge d’ús turístic reverteix més en un territori que no pas un d’hotel.

Què recomana a algú que vulgui llogar un apartament turístic?

— Que ho faci d’una manera segura. Que vagin a una empresa i no a un particular, amb la garantia que declari impostos, que hi hagi un registre de viatgers i es pagui la taxa turística.

¿S’estan trobant molts casos que no són així?

— Cada vegada es donen més casos d’estafes a través de webs amb preus molt més econòmics del que seria normal. Els demanen fer una transferència ràpidament i, un cop feta, la persona de contacte desapareix i ja no tens ni vacances ni diners. Els pirates saben replicar els grans portals com Booking o Airbnb. Per això nosaltres defensem molt els professionals que tenim al territori.

stats