Societat 25/04/2024

Prohens defensa el pla pilot per calcular la càrrega a zones turístiques: "Es necessiten dades, no percepcions"

L'oposició critica que les Illes reben milions de turistes sense tenir ni recursos ni infraestructures per fer-ho

2 min
Palma és una de les ciutats que participen en el Collapse Tourism Day dia 27 de setembre.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha defensat el pla pilot que prepara Vicepresidència per calcular la càrrega a determinades zones turístiques. "Per poder prendre decisions polítiques i de gestió es necessiten dades, no percepcions", ha comentat en roda de premsa aquest dimecres, segons ha difós Europa Press. L'objectiu del pla és aplicar eines tecnològiques per conèixer els punts més problemàtics. La finalitat és que "l'experiència dels turistes que venen sigui òptima, però, sobretot, que la convivència dels residents no es vegi afectada com es pot veure afectada ara en moments i llocs puntuals", ha assenyalat.

Amb la informació que proporcionarà aquest projecte, es podran prendre decisions de mobilitat, infraestructures o redireccionar els fluxos, ha detallat la presidenta. Per la seva banda, el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Toni Costa, ha assegurat que "per gestionar la congestió, s'ha de saber on està". Costa ha explicat que el pla pilot consistirà a aplicar sensors que permetin mesurar el nivell de congestió que hi ha en un espai natural o en una determinada zona turística. "Una vegada que coneguem les dades, no suposicions ni sensacions, arribarà el moment de prendre decisions", ha conclòs.

L'oposició manifesta els seus dubtes sobre el pla pilot

D'altra banda, tant el PSIB com MÉS per Mallorca han manifestat els seus dubtes respecte del pla pilot per mesurar els nivells de càrrega turística. El portaveu adjunt dels socialistes, Marc Pons, ha criticat el doble discurs del PP, que anuncia la intenció de controlar el creixement i la saturació mentre impulsa polítiques de desregularització que augmenten la pressió urbanística i humana. "Els estudis estan bé, però el que compta són les decisions legislatives i les normes que afavoreixen l'increment de la massificació", ha assenyalat.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha rebutjat "la política turística d'Instagram" de l'Executiu i que la massificació sigui qüestió de determinats espais i moments. "La qüestió no és si hi ha molta gent en una cala determinada o un mirador concret. Estam desbordats en tots els sentits perquè rebem milions de turistes sense tenir els recursos ni les infraestructures adients", ha argumentat.

stats