Dona Progressista 2023
Societat 17/11/2023

La professora de la UIB Teresa Riera, guardonada amb el premi Dones Progressistes

Es tracta d'un reconeixement a persones i institucions destacades en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes

ARA Balears
2 min
L'exdiputada del PSOE al Congrés, Teresa Riera

PalmaLa professora de la UIB Teresa Riera ha estat guardonada amb el premi Dones Progressistes en la XXV edició. La Federació de Dones Progressistes celebrarà aquest divendres la gala d'entrega a Madrid i, entre els premiats, a més, hi ha l'escriptora i activista Sheila Jeffreys, la periodista i escriptora Sandra Sabatés Campos, l'il·lustrador i el guionista Javier Rojo Espallargas. Aquests premis que lliura la federació de de 1990 són un reconeixement a persones i institucions destacades en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes pels seus projectes i iniciatives progressistes i en defensa del feminisme.

Entre les persones que han rebut aquest premi en edicions anteriors, hi ha Carmen Martin Gaite, José Luis Sampedro, Rigoberta Menchú, Núria Espert, José Luis Rodríguez Zapatero, Margarita Salas, Doris Lessing, Matilde Fernández, Teresa Mendizábal, Amelia Valcárcel, Rosa Chacel, Danielle Mitterrand, Carlota Bustelo, Paca Sauquillo, Pedro Almodóvar i Alain Touraine.

Teresa Riera és catedràtica de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UIB. Va ser directora de l'Escola Universitària de Ciències Empresarials i Informàtica (1986-1990) i vicerectora associada de la UIB (1991-1994). En l'àmbit acadèmic cal destacar la seva permanència com a research associate a la Universitat de Califòrnia (Berkeley, 1981 i 1982) i visiting researcher a Carnagie Mellon University (1989). Va ser codirectora de la Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere de la UIB i codirectora del Laboratori Internacional Mediterrani d'Estudis per a la Convivència.

En l'àmbit polític, va ser diputada al Parlament de les Illes Balears i consellera del Consell Insular de Mallorca (1989-1996). En el període 1996-2004, va ser diputada al Congrés i portaveu de la Comissió dels Drets de la Dona i de la Comissió de Ciència i Tecnologia. També va participar com a membre de l'Assemblea Parlamentària de l'OTAN (2000-2004), on va ser vicepresidenta de la Comissió de Ciència i Tecnologia i posteriorment ponent general. Va ser diputada al Parlament Europeu (2004-2014), on va ser coordinadora i portaveu del Grup Socialista Europeu de la Comissió ITRE (Indústria, Telecomunicacions, Recerca, Innovació i Energia) i ponent d'Horitzó 2020, Programa Marc de Recerca i Innovació per al període 2014-2020. Del 2014 al 2019 va ser membre del RISE (Research, Innovation, Science Policy Experts), grup assessor del comissari de Ciència i Innovació de la Comissió Europea, Carlos Moedas.

Del 2016 al 2017 va presidir la comissió d'experts per a l'avaluació intermèdia d'Horitzó 2020 en DG-Connect (CE). Va ser membre de la Comissió de Política Científica de l'Acadèmia Europea de Recerca sobre el Càncer i assessora de l'Aliança Europea per a la Recerca Biomèdica. Actualment, presideix el Consell Assessor del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Computació (BSC-CNS). És codirectora del Màster en Gestió de Polítiques Públiques de la UIB, membre del Comitè Científic de la Foundation for European Progresive Studie (FEPS) i secretària de l'Associació d'Antics Diputats del Parlament Europeu. Des de l'any 2021 és la presidenta del Consell de les Illes Balears del Moviment Europeu.

stats