Societat 10/05/2021

Un professor acusat d'abusos a estudiants d'una escola de Palma reconeix que és "molt tocador"

La Fiscalia demana penes per a l'home que sumen 24 anys de presó

ARA Balears
3 min
Seu del TSJIB a Palma.

PalmaL'Audiència de Palma jutja des d'aquest dilluns un professor de 64 anys acusat d'abusos a estudiants de Secundària d'una escola de Palma. La Fiscalia demana per a ell penes que sumen 24 anys de presó. L'home ha declarat aquest matí i, tot i que ha negat que fes tocaments de caràcter sexual, ha reconegut que és "molt tocador" i que tendeix a fer gestos que impliquen contacte físic amb altres persones, segons ha informat Europa Press. En total, una desena d'alumnes varen assegurar que havien patit aquests episodis.

"No em sembla que la paraula acariciar descrigui el que succeïa", ha dit durant la seva intervenció. Si bé ha admès que tocava les alumnes a l'esquena, al clotell o als braços, ha negat que fos amb un ànim sexual. A més, ha assegurat que no va tocar cap alumna per davall la roba o haver-li dit a cap que volia tenir-hi sexe i que els fregàs el pit intencionadament. "Pot ser que xocassin, mai conscientment", ha declarat. El gener de 2018 un jutjat ja va dictar una ordre per prohibir al professor acostar-se a menys de 500 metres de les menors o de l'escola.

La Fiscalia també acusa l'home de fer comentaris inapropiats, com ara dir a una estudiant que el "provocava amb l'uniforme tan curt". Segons el processat, el que va fer va ser recordar als alumnes que havien de vestir correctament l'uniforme, perquè solien "tunejar-lo" i que això podria comportar "mesures disciplinàries".

Sigui com sigui, el docent ha dit que no entenia els motius de les denúncies. "He arribat a pensar que fos una demanda per treure doblers o puc creure que alguna pel simple fet de sentir-se protagonista faci una cosa així", ha afirmat. Fins i tot, ha dit que altres professors li varen dir que anàs alerta, que les al·lotes "eren molt dolentes" i la hi tenen jurada. No obstant això, cap dels membres del claustre que han comparegut com a testimoni ha corroborat aquesta versió.

Les alumnes es varen queixar a dues tutores

L'home ha declarat que quan el varen apartar de la docència va assumir que era perquè "feia olor de tabac i que era un pesat", però membres de la direcció han assegurat que li varen exposar de manera clara les acusacions que hi havia contra ell. Varen ser dues tutores –una de primer i una de segon– les que varen rebre la informació per part de les alumnes, que varen explicar que se sentien molt incòmodes perquè el professor se'ls acostava molt. "Em va fer la impressió que deien la veritat, per la manera que s'expressaven i l'angoixa que transmetien", ha argumentat una d'elles. En una altra tutoria, les alumnes d'un altre curs varen acusar-lo de fets similars. Una d'elles va indicar que "quan portava camiseta de màniga curta li hi ficava la mà fins a acariciar-li els sostenidors".

Una de les joves va arribar a entrar a la sala de professors per demanar ajuda molt nerviosa. “Em va suplicar, em va dir que ja no podia més, que fes alguna cosa”, ha relatat la docent. Just després, va entrar l’acusat, “la nina va sortir corrents per no creuar-se amb ell” i la professora va aprofitar per parlar amb el seu company. “Ell em va comentar que no se n'adonava, però que sí que tenia el costum de tocar l’esquena. Li vaig dir que no se la jugàs, que mantingués la distància tant sí com no amb les nines”, ha assenyalat la tutora, que posteriorment va comunicar els fets a la direcció.

Denúncies de famílies

Davant d'això, la direcció de l'escola va telefonar a la Policia Nacional per demanar ajuda i agents de la Unitat d'Atenció a la Família i Dona es varen desplaçar fins al centre per fer una xerrada amb totes les alumnes de Secundària. "El policia els va explicar una història en la qual va camuflar un poc el que havien pogut sentir i quan va acabar va demanar si alguna s'hi havia sentit identificada. Varen aixecar la mà 12 o 14 nines i va fer sortir la resta", ha narrat la cap d'estudis. A partir d'aquí, varen començar a sortir més casos i diverses famílies ho varen denunciar.

La cap d'estudis ha incidit que va advertir les alumnes de la serietat dels fets i de la gravetat de mentir, però elles varen manifestar que "no volien tornar enrere" pel que els havia costat expressar-ho. Finalment, ha comparegut com a testimoni una exalumna que anava a classes de repàs amb el professor. Segons la jove, quan estaven tots sols ell es recolzava en ella i l'"acariciava" fregant-li l'esquena i les espatles, per damunt la roba. La nina no es va atrevir a confrontar-lo. "No vaig tenir força, em feia por", ha dit.

stats