Societat 08/07/2024

Procés d'escolarització: famílies denuncien que han hagut d'acceptar plaça a concertades

Reclamen lloc a centres educatius públics i pròxims al domicili

3 min
Mapa d'escolarització de Palma 2024-2025.

PalmaEls problemes del procés d'escolarització 2024 continuen generant la resposta de famílies de 4t d'Infantil (tres anys) de Palma que no han obtingut plaça a centres pròxims al domicili. 59 s'han unit per denunciar la "desesperant situació" en què es troben immerses arran del primer procés amb tres zones, el primer pas fins a arribar a la zona única que vol el Govern. "Estam enfrontant setmanes d'incertesa, replanificació familiar, angoixa, frustració i tristesa. El nostre objectiu principal és aconseguir una plaça en una escola pública propera, a no més de 10-15 minuts a peu, cosa fonamental per als nostres fills petits", diuen les famílies.

Un altre dels temes en què posen el focus és el sistema de baremació, "que no té en compte la distància real entre el domicili i el centre educatiu i es basa únicament en zones administratives". "Aquesta falta de consideració ha obligat moltes famílies a acceptar places en centres allunyats o concertats, malgrat no compartir les seves metodologies educatives o preferències ideològiques", denuncien.

Les famílies estan en contacte amb els docents, els centres i les associacions com FAPA i COAPA, que els donen suport i adverteixen que la futura implantació d'una zona única d'escolarització a Palma agreujarà encara més la situació, fomentarà la segregació social i augmentarà les desigualtats. "Ens sentim abandonats per l'Administració". "La Conselleria ha d'escoltar les nostres necessitats i actuaren en conseqüència per garantir una educació equitativa i accessible per a tots els infants", reclamen.

Educació rebutja les propostes

Els pares i mares afectats demanen a la Conselleria que adopti mesures per compensar la situació. Així, reclamen l'increment temporal de ràtios a les aules, "amb els suports educatius necessaris, mentre que es troba una solució de proximitat"; transparència en la publicació de places restants en centres públics i concertats; revisió del sistema de baremació perquè la proximitat es calculi en funció de la distància real entre el domicili i el centre educatiu; informació sobre l'obertura del nou CEIP La Femu i la seva capacitat per reubicar els infants sense plaça  aquest any vinent i creació de noves línies provisionals en centres amb capacitat suficient.

La decisió de les famílies d'intensificar les seves demandes arriba després que la Conselleria hagi rebutjat aplicar les mesures platejades, i que els afectats ja havien proposat a través d'una carta avançada per l'ARA Balears. Pel que fa a la sol·licitud d'increment de ràtios, la directora general de Planificació i Gestió Educativa, Catalina Ginard, assegura que "d'acord amb la previsió de matrícula, en aquests moments a la zona B de Palma es disposa de 82 places vacants per a alumnes de 4t d'Infantil (tres anys), que es reparteixen entre centres públics i concertats", diu.

També assegura que hi ha places disponibles en centres ubicats en les zones limítrofs "que permetran donar resposta a les famílies que, en funció de la localització exacta del domicili o la feina, les prefereixin". "Disposam de places suficients a la zona i no cal, per tant, augmentar ràtios o crear noves línies en aquest moment. A més a més, es pot garantir una plaça en una escola de proximitat i no serà necessari que les famílies hagin de fer llargs desplaçaments a altres zones", explica Ginard.

Sense resposta clara

Una de les reclamacions que les famílies varen fer era que es tiràs enrere la reducció de zones escolars a Palma i que, així, no s'apliqui la zona única a partir del curs 2025-2026, com està previst. Educació no es pronuncia al respecte. "Es valorarà la vostra sol·licitud amb vista a l'elaboració de la pròxima resolució d'escolarització, corresponent al curs 2025-2025", els assegura Ginard a les famílies.

Pel que fa al sistema de baremació per accedir a una plaça, la Conselleria assegura que majoritàriament s'estableix a partir de la normativa estatal. "Heu de saber que en aquests moments es troba en procés d'elaboració el nou decret d'escolarització, el qual inclou modificacions en la baremació, sempre a partir del marc de l'esmentada normativa estatal. En el procés d'elaboració totes les entitats i persones interessades han tingut la possibilitat de presentar-hi les esmenes que han considerat oportunes i a hores d'ara es troba pendent de l'informe del Consell Escolar de les Illes Balears", explica Ginard als pares i mares afectats.

stats