Societat 15/03/2023

La primera promoció pública d'allotjament intergeneracional ja és una realitat a Maó

El programa pretén donar una resposta a l'aïllament, la soledat i la vulnerabilitat del col·lectiu de gent gran

Iván Martín
2 min
Un dels nous inquilins amb les claus del seu habitatge públic.

MAÓDia intens el que s'ha viscut aquest dimecres a Menorca amb la visita de diferents consellers i directors generals, liderats per la presidenta del Govern balear, Francina Armengol. El moment més emotiu s'ha viscut amb el lliurament de les 49 claus de la primera promoció pública d'allotjaments intergeneracionals de l'Ibavi. Un total de trenta persones majors de 65 anys i deu joves menors de 35 anys conviuran a l'edifici, on participaran en un projecte social en comú.

El programa pretén donar una resposta a l'aïllament, la soledat i la vulnerabilitat del col·lectiu de gent gran. Per aquest motiu, hi haurà espais comunitaris a la planta baixa i que s'empraran per compartir i crear un vincle de comunitat entre els mateixos veïns i el barri. La presidenta Francina Armengol ha destacat la importància de la iniciativa: "Potenciam un model de convivència que lluita contra la soledat i dona solucions a dos col·lectius prioritaris, els majors i els joves".

Dins el projecte social que acompanya la promoció d'aquests allotjaments, els joves tenen el compromís de dedicar part del seu temps a activitats de suport i d'acompanyament a la resta de veïns: duran a terme una ajuda setmanal de quatre hores, i posaran en marxa la figura del bon veí. Cada jove tindrà de referència tres persones grans. No es tracta d'ajuda de tipus assistencial, sinó de potenciar la col·laboració entre veïns, de suport mutu, com la que es generava de manera quotidiana antigament a les comunitats i els municipis petits. Com a reconeixement d'aquesta tasca comunitària, el rebut del lloguer dels joves no superarà en cap cas el 25% dels seus ingressos, quan la mitjana que aplica l'Ibavi en les seves promocions és del 30% per a tots els llogaters.

L'edifici disposa de 40 allotjaments de dotació, tres dels quals són adaptats. D'aquests, 38 tenen un dormitori i els altres dos disposen de dos dormitoris. A més, a la planta baixa hi ha 856 metres quadrats d'espais comunitaris d'ús compartit, on s'ubiquen serveis com la cuina i el menjador autogestionat, un gimnàs, una sala de tallers, una biblioteca i una sala polivalent.

stats