Societat 12/03/2020

Primera mort a Mallorca per coronavirus

La Conselleria de Salut n'ha confirmat cinc casos més, amb els quals la xifra d'infectats a les Illes ascendeix a 21

Ara Balears
3 min
Entrada d'Urgències de l'Hospital de Son Espases, a Palma.

PalmaPrimera mort per coronavirus a Mallorca. Una dona de 59 anys amb una patologia crònica que havia donat positiu per SARS-CoV-2 va morir aquest dimecres vespre a l'Hospital Universitari Son Espases, on es trobava ingressada, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat. A més de la primera víctima mortal, han confirmat que hi ha quatre casos més de coronavirus a Mallorca.

Amb aquests cinc nous casos, des del dilluns s'han detectat a les Illes un total de 13 persones infectades i la xifra de contagiats ascendeix a 21. Precisament aquesta ha estat la setmana en què s'han detectat més casos.

Des de la la Conselleria han informat que s'ha llevat de les seves funcions i ha posat sota vigilància els 80 professionals sanitaris de l'hospital que han estat en contacte amb ella. Amb aquests, ja són 113 els sanitaris que es troben en quarantena davant la possibilitat que estiguin contagiats de coronavirus, després que la setmana passada es posassin sota vigilància 33 companys d'un metge de l'hospital Mateu Orfila de Menorca que va donar positiu.

El Consell de Mallorca ha informat aquest dijous que es limitaran les visites als centres de discapacitats i ha demanat, en un comunicat, que s'evitin les afluències de nins per prevenir els contagis. Segons l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS), la restricció de les visites és una de les "recomanacions" incloses en els protocols enfront de la malaltia Covid-19 que la institució insular ha decidit aplicar en coordinació amb la Conselleria de Salut i el Ministeri de Sanitat.

Davant l'evolució de la Covid-19, la Conselleria de Salut va informar aquest dimecres que durant els pròxims 30 dies no es podrà dur a terme cap esdeveniment que pugui atreure més de 1.000 persones. Aquesta mesura afecta actes socials, esportius i culturals. La Universitat de les Illes Balears també ha pres mesures i ha suspès les activitats de la Universitat Oberta de Majors de manera temporal, ja que "és un col·lectiu de risc".

Des de la Conselleria recomanen que, davant qualsevol dubte de salut, la població es dirigeixi al servei d’atenció telefònica 061 Salut Respon. Així mateix, per afavorir l’accés a informació rigorosa i actualitzada s’han activat la pàgina web coronavirus.caib.es i el telèfon 900 101 863 per resoldre els dubtes que puguin tenir les institucions educatives, socials, culturals, esportives, empresarials i polítiques relacionades amb la informació que conté aquesta pàgina.

Més de 2.500 casos i l'esport professional aturat

Aquest dimecres, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat espanyol, Fernando Simón, ha admès que la crisi sanitària desencadenada per la Covid-19 pot trigar un mes i mig o dos mesos a remetre, i que el període es podria allargar fins a quatre mesos en el pitjor dels escenaris. A tot l'Estat s'han registrat més de 2.500 casos de coronavirus, la meitat dels quals només a Madrid, la zona més afectada pel virus. Precisament aquest dijous s'ha elevat a 1.388 els casos positius a la zona i a 38 les víctimes, totes amb patologies prèvies.

El Covid-19 també ha afectat l'esport professional, ja que la Lliga de futbol ha acceptat aturar tant la Primera com la Segona Divisió masculina, després de veure com els jugadors del Madrid han entrat en quarantena pel positiu d'un jugador de bàsquet. De moment, la Lliga s'atura 15 dies. A escala internacional, la UEFA també podria decidir ajornar tota la Lliga de Campions després de veure com un jugador de la Juve, Rugani, ha donat positiu per coronavirus.

En el món del bàsquet, l'NBA ha anunciat aquest dijous de matinada la suspensió fins a nou avís de la temporada 2019-2020 i la Federació Internacional de Bàsquet (FIBA) també ha decidit suspendre totes les competicions a partir d'aquest divendres pel coronavirus. La mesura es pren "per protegir la salut i la seguretat dels jugadors, entrenadors, àrbitres i aficionats".

Prohibició dels EUA

Un dia després que l'Organització Mundial de la Salut hagi declarat pandèmia el brot del coronavirus Covid-19, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquesta matinada que, almenys durant un mes, els europeus no podran viatjar als Estats Units. En el seu missatge a la nació, el president dels EUA ha informat que la mesura s'aplicarà "durant els pròxims 30 dies", però l'anunci oficial remès per la Casa Blanca no només no especifica la durada sinó que detalla que continuarà vigent "fins que el president hi posi fi".

stats