Societat 25/05/2022

La primera línia de duna del Trenc ha perdut 14.400 metres cúbics d'arena en 66 anys

2 min
Imatge d'arxiu del Trenc.

PalmaUnes 14 tones d'arena, que corresponen a 14.400 metres cúbics, de la platja del Trenc s'han desplaçat des de la primera línia del sistema dunar fins al seu interior durant els darrers 66 anys, segons ha explicat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir. "En absolut és negatiu per al sistema dunar, el que passa és que mai podem parlar del sistema dunar tot sol, sinó que s'ha de tenir en compte tot el sistema platja-duna, perquè és un espai totalment interconnectat", ha remarcat el conseller.

Imatge d'arxiu del Trenc.

Primera línia

Així mateix, ha remarcat que no és que l'arena hagi sortit del sistema platja-duna, sinó que el que passa és que no ha tingut els elements necessaris per quedar retinguda a la primera línia de les dunes, que és la que es troba just després del cordó que separa la platja del sistema dunar.

"No és que aquesta arena s'hagi perdut, no ha sortit del sistema, el que ha passat és que el sistema no l'ha ajudada a mantenir-se a la primera línia i ha anat cap a l'interior del sistema dunar", precisa Mir.

Menys metres

En declaracions a l'ARA Balears, el conseller ha explicat que aquest espai natural ha perdut una mitjana de 14 metres de platja entre 1956 i 2021 a causa del canvi climàtic, l'activitat humana que s'ha desenvolupat en aquesta zona i la retirada "indiscriminada" de posidònia.

Imatge d'arxiu del Trenc.

"La causa més identificada sempre ha estat l'impacte antròpic, però també la retirada de posidònia que s'ha fet durant dècades, perquè aquest espai sempre s'ha gestionat des d'un punt de vista econòmic, mai ambiental", subratlla.

Així mateix, ha contat que les majors taxes de retrocés es donen a les àrees de major accessibilitat de visitants, com és el cas de l'aparcament privat que hi ha ubicat a la zona que es coneix com Es Cremat.

La predicció

Si bé ha indicat que "és impossible" fer una predicció de quant retrocedirà aquesta platja durant els pròxims anys, ha advertit que, si no es prenen mesures, "no desapareixerà", "però continuarà retrocedint i es perdrà platja".

En aquest sentit, ha criticat la falta de gestió "crònica" d'aquest espai, que fins al 2016 tenia unes 900 gandules, i ha recordat que ja s’ha denegat la concessió de tres dels sis xibius que fins ara hi feien la temporada. 

stats