Societat 22/04/2020

El preu de la llet local es manté durant la crisi sanitària

La Conselleria d'Agricultura presenta al sector lacti un paquet d'ajudes de 350.000 euros

Ara Balears
3 min
A les grans superfícies de Mallorca costa 0,82 euros mentre que les botigues 0,97

PalmaLa llet local manté el mateix preu durant la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. Així ho indica un estudi del Govern, en el qual ha participat la Direcció General de Polítiques per la Sobirania Alimentària i la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, segons indica l'Executiu en una nota.

Per tal que el preu continuï així, aquest dimecres la mateixa Conselleria ha presentat al sector lacti un paquet d'ajudes de 350.000 euros, del qual es podran beneficiar les empreses i operadors del sector que processin llet, tant pròpia com d'altres explotacions, i els titulars d'explotacions de boví de llet.

L'estudi presentat observa l'evolució del cost d'aquest producte des del 24 de març fins al dia d'avui. S'ha agafat de referència un litre de llet sencera UHT produïda a Mallorca i venuda tant a les grans superfícies com en botigues de proximitat. En el cas de les primeres, el preu ha sofert una petita variació de 0,06 euros i ara costa 0,82 euros. Pel que fa a les botigues de proximitat, l'alteració també és mínima, de 0,02 euros, i es ven a 0,97 euros.

Cal destacar que Menorca és la zona de l'Arxipèlag on la llet es ven més barata. El litre té un preu d'entre 0,60 euros i 0,76 euros a les grans superfícies, mentre que a Eivissa es troba a 0,76 euros.

Segons el Govern, aquests "petits canvis" són conseqüència de "les mesures que ha posat en marxa per al sector lacti, com ara la transformació i el transport de llet, la retirada de ramat per reduir-ne la producció i la compra pública". La directora general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, afegeix que "mantenir el preu de la llet local és una bona notícia", ja que l'oferta d'aquest producte ha augmentat a causa de la paralització de la restauració i l'hostaleria.

El Govern destaca que la llet de fora "és més barata que la local" però que experimenta més oscil·lacions de preu. El mateix passa amb la resta de productes, com per exemple els ous. La variació del preu des del 24 de març ha estat significativa, fins i tot s'ha duplicat d'una setmana a una altra. També s'ha inflat el preu del peix, en concret de la sípia, amb un augment de tres euros cada quilo. Per altra banda, l'observatori ha detectat que el preu de la carn, específicament la porcella, ha davallat respecte de les setmanes anteriors.

Reunió amb Francina Armengol

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, s'han compromès a tenir en compte el sector agroalimentari com a estratègic a l'hora de reactivar l'economia de les Illes Balears, ja que amb la crisi sanitària "ha connectat la població amb la necessitat de tenir abastiment, un consum lligat al producte local i, per tant, de protegir el sector primari", ha comentat la presidenta.

A aquesta mateixa reunió, hi ha assistit l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Unió de Pagesos de Mallorca i Menorca, la Unió de Petits Agricultors i Ramaders-Associació Intersectorial Agrari (UPA-AIA) i les Cooperatives Agroalimentàries. Totes les organitzacions han demanat "continuar incentivant encara més el consum de producte local". També han reclamat "més recursos per continuar agilitant el pagament d'ajudes" i ser considerats com "un sector que ha de tenir més importància per tot allò que aporta a la societat de les Illes".

De la Concha ha recordat que aquesta situació ha fet que la població vegi que "no podem tenir aquesta dependència tan gran del producte exterior" i ha instat el sector a continuar treballant amb el Govern perquè "el que ens queda per davant és molt prometedor", ha dit.

stats