Societat 08/06/2020

El jurat declara culpable l'assassí confés de Sacramento Roca

La Fiscalia demana 24 anys i 6 mesos de presó per a Rafael Pantoja, que ha reconegut el crim aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Palma

Alba Tarragó
4 min
Rafael Pantoja durant el judici per l'assassinat de Sacramento Roca aquest dilluns

Palma"Volia intentar tornar amb ella". Aquesta era la intenció de Rafael Pantoja, assassí confés de Sacramento Roca, dies abans de cometre el crim. Tot i no recordar pràcticament res des del moment en què va empunyar el matxet amb què travessà el cor, l'aorta i un pulmó a la seva exparella, Pantoja ha reconegut els fets aquest dilluns durant el judici a l'Audiència Provincial de Palma. Després de gairebé dues hores de deliberació, el Tribunal del Jurat ha emès un veredicte en què el considera culpable dels dos delictes dels quals l'acusava la Fiscalia, assassinat i amenaces, i considera provat que va matar a la víctima perquè "no volia estar amb ell".

El mateix processat ha admès també durant el judici que el 16 de novembre va sortir de casa seva cap a la tenda de mobles on feia feina la seva exparella, Conforama, al carrer d'Aragó de Palma, amb la finalitat de "posar fi a la seva vida". Per aquests fets, amb els agreujants de parentesc i gènere, el Ministeri Fiscal demana 24 anys de presó i pel delicte d'amenaces cap a l'home que el va intentar detenir, sis mesos.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha informat que el president del Magistrat dictarà sentència els propers dies. Al judici, que estava previst per al 30 de març i que es va haver d'ajornar a causa de la crisi del coronavirus, les parts les han conformat el Ministeri Fiscal, la defensa de l'acusat i dues acusacions particulars –per una banda, dels pares i el germà de Roca, i per altra, la de les filles–, juntament amb el Govern balear, que també s'ha personat per tractar-se d'un cas de violència de gènere.

Segons ha explicat la representant del Ministeri Públic a l'inici de la vista, les parts han arribat a un acord perquè Rafael Pantoja reconegués els fets. Però això no s'ha considerat suficient perquè el jurat el pogués declarar culpable, de manera que s'ha decidit fer el judici per poder aportar totes les proves que demostrin la seva declaració. La Fiscalia demanava en un principi 27 anys de presó per a l'acusat, però a l'inici de la vista ha presentat un nou escrit d'acusació.

La indemnització per responsabilitat civil ha estat l'única discrepància entre les parts, atès que totes s'han adherit a l'acusació del Ministeri Públic excepte en aquesta qüestió. Mentre que l'acusació particular dels pares i del germà i la de les filles demanava 150.000 euros per cada una d'aquestes i 70.000 per cada un dels progenitors, la Fiscalia ha sol·licitat 50.000 euros per al pare, 50.000 per a la mare i 100.000 euros per a cada filla.

"Perquè l'estimava"

"És un menyspreu cap a la dona", ha explicat el Ministeri Fiscal en les seves conclusions en referència a un dels dos agreujants de l'assassinat, el de gènere. La representant ha declarat que aquest cas és un clar exemple de "la vaig matar perquè l'estimava", atès que tot just abans de cometre el crim "va intentar fer tot el possible perquè tornàs amb ell". "El que ell vol és el que ha de prevaldre", ha afegit, "i si, per aconseguir-ho, ha d'arribar a aquest extrem, ho fa".

Dues excompanyes de feina de Sacramento Roca que han acudit al judici com a testimonis han recordat que la víctima havia decidit tallar la relació amb Rafael Pantoja i que aquest li insistia per tornar amb ella, fins al punt d'anar freqüentment a la tenda on treballava o intentar enviar-li flors. De fet, la dona assassinada va presentar una denúncia per assetjament només quatre dies abans dels fets. "Li va amargar la vida només per ser propietària de la seva vida", ha afegit en les seves conclusions l'acusació particular dels pares i el germà de Roca.

El processat, que ha mantingut el cap baix durant pràcticament tot el judici, ha assegurat en la seva declaració que "no estava en les seves capacitats mentals" en el moment que va agredir la seva exparella i que ara no "aconsegueix entrar en els pensaments" que va tenir durant els fets. Malgrat que tampoc recorda el nombre de vegades que va apunyalar la víctima, el metge forense que va practicar-li l'autòpsia ha afirmat que van ser diverses però que la primera ja va ser suficient per causar-li la mort, atès que li va arribar al cor.

Una de les treballadores de la tenda que estava present en aquell moment ha recordat que el primer que va fer l'home en entrar al local va ser entregar-li unes fotografies a la dona i, després de fer una volta per l'establiment, es va tornar a acostar a ella per demanar-li que sortís a parlar amb ella a fora. Davant la negativa d'ella, ha relatat la testimoni, ell la va immobilitzar per darrere i la va apunyalar. Just abans, però, "li va dir que l'estimava molt", ha puntualitzat la citada al judici.

Pel que fa al delicte d'amenaces, la Fiscalia ha subratllat que és important perquè va ser "cap a una altra persona", concretament cap a un jove que el va seguir després que sortís de la tenda i, a continuació, comences a córrer. Segons dos testimonis que van aconseguir parlar amb l'acusat moments després de l'assassinat, aquest va amenaçar amb el matxet que encara portava a sobre a l'al·lot dient-li que si s'acostava a ell, el mataria. "Com he de pensar que una persona que acaba de matar a una altra no és capaç de tornar a fer-ho?", ha assenyalat la Fiscal.

stats