Societat 07/02/2022

La precarietat de les treballadores de la llar: el 54% no tenia contracte laboral l'any passat

ARA Balears
1 min
Treballadora de la llar

PalmaA la nostra societat s'ha instaurat el pensament que la persona que fa tasques domèstiques a una llar aliena no necessita tenir un contracte ni, per tant, cotitzar i accedir als mateixos drets de què gaudeixen els altres treballadors. Aquesta és una de les conclusions del darrer informe publicat per Gadeso, el qual posa de manifest que durant el 2021 un 54% de les treballadores de la llar no tenia cap contracte laboral.

Tot i això, cal destacar que en els darrers anys aquesta xifra ha anat variant i el nivell de contractació ha augmentat lleugerament. Mentre que el 2019 només un 30% de les treballadores tenia un contracte, ara la xifra ha augmentat fins al 43%.

L'informe també fa un anàlisi de la nacionalitat de les persones que hi treballen i destaquen que la majoria són immigrants, algunes de les quals es troben vivint de manera irregular, és a dir, sense papers. El fet de no tenir contracte i de viure de manera irregular provoca que moltes d’elles no disposin d’una xarxa social consolidada i, per tant, no tinguin ningú a qui recórrer per sol·licitar ajuda.

Si es mira la nacionalitat, la majoria prové de països de Sud-Amèrica (Equador, Colòmbia, Perú...), seguides a gran distància per les provinents de l'Àfrica Subsahariana i d'Europa de l'Est. Les treballadores domèstiques provinents d'altres indrets són una minoria, incloses les espanyoles, que són les que més treballen per hores.

El 88% són dones

Un dels punts que es manté pràcticament igual en els darrers dos anys és el nombre de dones i d'homes que es dediquen a treballar a la llar. L'any 2019 només el 10% dels treballadors eren homes, mentre que el 90% eren dones. Ara, segons les xifres del 2021, el 12% són homes i el 88% són dones.

stats