Societat 03/06/2021

El PP i Cs tornen a exigir una comissió d'investigació dels casos d'explotació sexual de menors tutelats

El grup taronja va participar en la comissió política, però els populars s'hi van negar

ARA Balears
2 min
Façana del Consell de Mallorca. ISMAEL VELÁZQUEZ

El Partit Popular i Ciutadans aquest dijous han exigit de nou crear una comissió d'investigació per aclarir les actuacions dels responsables de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) pels casos d'explotació sexual a menors tutelats pel Consell de Mallorca, segons ha informat Europa Press. Així ho han anunciat el portaveu popular, Llorenç Galmés, i la portaveu del partit taronja, Beatriz Camiña, que han presentat una moció conjunta perquè es debati al proper ple del Consell.

Galmés i Camiña han recordat que la institució insular ja va fer un ple extraordinari el 3 de novembre per demanar que s'obrís aquesta comissió d'investigació. La proposta, però, no va tenir el suport suficient per tirar-la endavant i, en substitució, es varen crear dues comissions: una d'experts i una altra de política. Totes dues han acabat la seva tasca i el Consell Rector de l'IMAS ja n'ha aprovat les conclusions.

La comissió d'experts va presentar les seves conclusions el 30 de setembre de 2020. Quan li han demanat en roda de premsa si s'havien aconseguit depurar responsabilitats amb aquesta comissió, Javier de Juan va recordar que "l'encàrrec estava molt clar" i que no era aquest el seu objectiu. Així, i a través d'enquestes amb els professionals dels centres, la comissió va determinar que els treballadors "demanen guies d'actuació específiques per a cada professional" i que es diferenciï "entre explotació sexual i abús, perquè genera confusió tant respecte del problema com de la solució", va expressar la coordinadora del grup de treball, Noemí Pereda. Davant això, la Pereda va proposar més "formació" i va puntualitzar que "no és que no en sàpiguen, sinó que és una realitat molt recent".

Per la seva banda, la comissió política va exposar les conclusions de l’Informe de Conclusions de la Comissió Política sobre explotació sexual infantil en el marc del Consell Rector de l’IMAS el 23 d'abril de 2020. Segons el president de la comissió, Jaume Tortella, a l'escàndol de l'IMAS no hi va haver "responsabilitats polítiques". En definitiva, i després de quatre mesos de feina, van considerar que “la responsabilitat de l’ESI (Explotació Sexual Infantil) és de l’explotador/agressor”. Tots els grups polítics que varen participar en la comissió –el PSOE, Unides Podem, MÉS per Mallorca, El Pi i Ciutadans– van estar d’acord amb aquesta conclusió.

stats