Pressupostos 2024
Societat 16/11/2023

El PP apuja les subvencions LGTBI al Govern, després d'eliminar-les a Cort

La Conselleria de Famílies i Afers Socials incrementa el pressupost de l'IB Dona 331.031 euros

3 min
El Parlament penja una bandera arcoiris pel Dia de l'Orgull LGTBIQ+ en una fotografia d'arxiu

PalmaMateix partit i soci de govern, però diferents polítiques i tarannà. La mateixa setmana que el Partit Popular de Jaime Martínez ha eliminat dels pressupostos de Cort les subvencions per a entitats LGTBI, el PP de Margalida Prohens ha optat per reforçar aquesta partida en els comptes del Govern. Així ho ha anunciat aquest dijous la consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, en la presentació dels comptes de la seva àrea, que inclouen 20.000 euros més per a les entitats que treballen amb el col·lectiu.

Les previsions per al 2024 de la Conselleria de Cirer són, en primer lloc, assumir les polítiques LGTBI des del Servei de Diversitat i també mantenir vigent el Pla 2021-2024 d'aquesta àrea, a més de continuar amb les actuacions que s'hi inclouen. Així mateix, la consellera va explicar que es marca un nou repte en aquest sentit: "Treballar per elaborar un pla estratègic per al 2025-2027 o 2028", amb la intenció que les "polítiques LGTBI siguin transversals".

En una línia similar, Cirer ha manifestat no només que volen "continuar amb la convocatòria per a entitats sense ànim de lucre que treballen pels drets del col·lectiu LGTBI", sinó que la intenció és –fins i tot– anar un poc més enllà. "S'ha fet una aposta per estar al costat de les entitats coneixedores de les vertaderes necessitats i problemàtiques del col·lectiu", ha assenyalat. En conseqüència, Diversitat apuja la partida per a entitats de 100.000 euros a 120.000 "per donar l'abast a les seves necessitats". La titular de Famílies i Afers Socials va insistir que "objectiu és erradicar la discriminació i les agressions al col·lectiu, normalitzant la pluralitat dins la nostra societat". "Continuarem donant informació i suport a totes les persones que ho necessitin i continuarem coordinant el servei d'atenció integral dels consells insulars", es va comprometre Cirer. 

En direcció contrària, la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Palma, Lourdes Roca, no va dirigir pràcticament ni una paraula al col·lectiu LGTBI en la presentació dels seus pressupostos per al 2024, tot i que aquestes polítiques estan incloses dins d'Igualtat, àrea que gestiona. Damunt del paper, Roca ha fet desaparèixer totes les partides que feien referència al col·lectiu LGTBI o al feminisme.

Una de les més importants és la de 40.000 euros per al Centre LGTBI de Palma, que ja no es farà, i la de 45.000 euros destinada específicament a entitats LGTBI. Però Cort incompleix la Llei LGTBI balear (2016) amb aquesta decisió, ja que la norma estableix que l'Administració i els poders públics han d'impulsar polítiques específiques per a aquest col·lectiu.

IBDona ha d'encarar els centres de crisi amb gairebé el mateix pressupost

Si bé Cirer ha mantingut el compromís del Govern amb el col·lectiu LGTBI, la dotació de l'Institut Balear de la Dona (IBDona) no ha estat cap sorpresa. La consellera manté una línia continuista pel que fa a aquest organisme i n'apuja el pressupost global 331.031 euros, fins a arribar als 9,4 milions d'euros en total. La consellera ha demostrat que no té, per ara, cap projecte ambiciós per a l'IBDona: "L'objectiu continua sent el mateix, treballar per la igualtat entre homes i dones. Lluitar contra qualsevol classe de violència contra les dones i estar al costat de les víctimes".

Tot i això, l'IBDona ha d'encarar aquest 2024 un repte important, que arrossega de la legislatura anterior: els centres de crisi per a víctimes de violència masclista, amb un pressupost d'1,9 milions d'euros. De moment, ha recordat Cirer, "només hi ha signat un conveni a Mallorca", però la intenció és que n'hi hagi un a cada illa, tret de Formentera. Així, la consellera espera "els propers mesos signar acords amb Menorca i els primers mesos del 2024 amb Eivissa".

Cirer també s'ha compromès a "redactar el protocol interinstitucional", "publicar el mapa de recursos, que ja està en marxa", "incrementar el servei 24 hores amb personal d'acompanyament a les quatre illes" i "estar presents a plataformes com la d'oci nocturn de qualitat o la comissió de turisme cívic". Finalment, la consellera pretén posar fil a l'agulla dels plans d'igualtat que han de tenir les empreses i, per això, els donaran suport de la mà de la Direcció General de Treball.

stats