Successos

Descobreixen tres punts de venda de droga mentre tomen la barricada d'escombraries de Son Banya

Un ampli dispositiu combinat de Policia Nacional i Policia Local de Palma s'hi ha personat aquest dimecres dematí

12/07/2024
3 min

PalmaLa Policia ha irromput aquest dimecres a Son Banya per tomar la barricada d'escombraries acumulada als accessos del poblat. Un ampli dispositiu combinat de Policia Nacional i Policia Local de Palma s'ha personat aquest matí per retirar la muntanya de runes, escombraries i cotxes desmantellats que s'han anat acumulant durant els darrers mesos en aquest poblat. A més de convertir-se en un obstacle important per a l'accés de les forces de la llei i altres possibles serveis d'emergència, la muralla de deixalles, que s'alça per sobre dels dos metres d'altura, suposa un problema de seguretat i salubritat per als residents. Amb aquest operatiu es vol esbucar aquesta fortificació sobrevinguda aquest darrer any.

Una pala excavadora a Son Banya. En primer pla, una bandera d'Espanya.

A més d'esbucar aquest monticle d'escombraries, la Policia Nacional ha ordenat l'esbucament de cinc edificacions il·legals on s'havien establert tres punts de venda de droga a l'interior. A causa de la troballa, els agents han requerit el grup especialitzat en Estupafaents per dur a terme una investigació. Així, s'ha intervingut mig quilogram de cocaïna, a més de marihuana i haixix i diversos estris per a la venda de droga i doblers. En aquests indrets, no s'hi ha trobat ningú quan ha arribat la Policia, motiu pel qual, de moment no hi ha detinguts, si bé s'ha obert una investigació per identificar-los i procedir-ne a la detenció.

Policia Nacional d'Estupefaents

Per part de la Policia Local, s'han distribuït diverses unitats als voltants del poblat per pacificar el trànsit i controlar-ne l'entrada. Per part de la Policia Nacional, hi han intervingut unitats de la Policia Judicial Científica i de la Brigada d'Estupefaents. Agents de la Unitat d'Intervenció d'Immediata (UII) del cos municipal i de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) també hi han participat per garantir la seguretat de les feines. A més, també hi col·laboren el dispositiu personal de la regidoria d'Infraestructures de l'Ajuntament de Palma i l'empresa municipal d'aigües i clavegueram (Emaya).

Durant el matí la vida al poblat transcorria amb tranquil·litat malgrat les pales excavadores, els camions i la presència policial. La gent entrava i sortia i feia la seva vida, com qualsevol altre dimecres. En algun moment s'aturaven a contemplar l'activitat dels operaris i poca cosa més. Nombroses banderes d'Espanya onejaven al vent col·locades en pals i teulades d'habitatges mentre les excavadores clavaven les pales dentades a la murada-abocador i l'anaven desmuntant amb lentitud. A mitjana distància, un poni, en un corral improvisat amb reixats i lona, contemplava l'operació protegit del sol. Al costat hi descansaven, també expectants, diverses aus, entre altres ànecs i gallines.

Un poni i diferents aus presencien l'operatiu policial.

Des d'abans de la pandèmia –el primer pla data de la legislatura del 2007 al 2011–, l'Ajuntament de Palma ha desenvolupat diverses iniciatives per desmantellar aquest poblat barraquista. S'hi han duit a terme nombrosos desnonaments i enderrocs d'infrahabitatges, però encara no s'ha aconseguit desmantellar del tot. El juliol del 2023, el govern del PP es va marcar una nova data per posar fi a Son Banya: setembre del 2025.

El poblat de Son Banya sorgeix a principis dels anys 70 impulsat per l'associació per a la integració de gitanos mallorquins (Ingima), un projecte pioner a Espanya. Va ser en els anys 80 quan s'hi instaura la venda de droga.

stats