Política 27/07/2023

El govern del PP es marca una nova data per desmantellar Son Banya: setembre del 2025

L'Ajuntament de Palma ha aprovat una proposta de Vox per donar els habitatges necessaris per reallotjar els habitants del poblat d'aquí a dos anys com a màxim

2 min
El poblat de Son Banya en una imatge d'arxiu.

PalmaD'ençà que es va plantejar el desmantellament del poblat de Son Banya, en la legislatura del 2007 al 2011, s'han fixat nombroses dates per assolir la fita sense que cap es faci realitat. Ara, el Partit Popular n'hi afegeix una de nova: setembre del 2025. Aquest és el termini que fixa la proposta presentada per Vox aquest dijous en el ple de Cort i que s'ha aprovat amb el suport dels populars i, en certs punts, del PSOE.

El document insta l'equip de govern a prendre "les mesures oportunes per proporcionar els habitatges necessaris per completar el desmantellament del poblat de Son Banya, acompanyats de mesures socials necessàries". També estableix que "el president de la Federació FAGIB (Federació d'Associacions Gitanes de les Illes Balears) participi com a representant de les famílies del poblat en les negociacions" i que "mentre visquin les famílies en el poblat els donin el suport necessari segons el grau de vulnerabilitat".

Finalment, el quart i darrer punt ha estat el més controvertit i denunciat pel bloc de l'esquerra. En aquest, Vox vol instar que "se sol·licitin a la Delegació del govern espanyol les mesures necessàries per evitar l'ocupació temporal d'habitatges per grups organitzats que presumptament cometin delictes contra la salut pública".

La membre d'Unides Podem a l'Ajuntament de Palma Lucía Muñoz ha advertit que hi votarien en contra perquè no volen participar "de la instrumentalització dels drets humans" per part del partit de l'extrema dreta. Per la seva banda, el regidor de MÉS Miquel Àngel Contreras ha indicat que també hi votarien en contra "perquè ja s'està fent feina en aquest sentit". L'edil de MÉS ha recordat que el pacte polític signat entre el 2015 i 2019 va donar lloc a un contracte de manteniment fins al 2025 per poder continuar amb els esbucaments, i que fins ara ja han desallotjat 48 famílies.

La representació del poble gitano reclama presència

Amb motiu d'aquesta votació, el president de la FAGIB, Carlos Cortés, ha comparegut aquest dijous en el ple de Cort per reclamar que "han de saber què volen fer amb Son Banya". Cortés ha insistit que és necessari crear "un conveni" per coordinar aquest procés, en el qual s'ofereixen com a interlocutors amb la comunitat gitana, tal com han fet fins ara.

"Amb el govern sortint vam fer moltes reunions, en què se'ns va reconèixer a mitges. Ara, amb l'entrant esperem que se'ns reconegui com a representació del poble gitano. Tenen l'oportunitat de ser els que desmantellin el poblat de Son Banya", ha declarat el president de la FAGIB. Cortés, conscient que "l'Ajuntament no té habitatges", ha animat a "parlar amb l'Ibavi i fer un cens" per saber quantes cases fan falta i demanar-les.

stats