Emergència social
Societat 22/09/2022

La pobresa torna més jove i no dona treva a l'estiu

La demanda d'ajuda per a alimentació i higiene es dispara un 64% el 2022 respecte del 2019, segons les dades de la Creu Roja

2 min
El perfil de les persones que demanen ajudes està canviant i el segon grup més nombrós es el dels joves de 18 a 34 anys.

PalmaAquesta temporada turística ha estat de rècord, però això no implica necessàriament una millora en la vida de la ciutadania, i les xifres de pobresa a les Balears no són alienes a l'increment dels preus de productes bàsics i de l'energia. Així es desprèn de les xifres dels primers vuit mesos del 2022 que ha elaborat la Creu Roja, amb un increment del 64% de peticions d'ajuda respecte del 2019. "Ens ha cridat l'atenció que el nombre de demandes no ha minvat durant l'estiu", assenyala la coordinadora autonòmica de la Creu Roja de les Illes Balears, Juana Lozano. Habitualment, hi ha menys demanda d'ajuda des de finals de maig fins a la tardor, però aquest estiu hi ha hagut fins i tot increments. També hi ha hagut una variació important pel que fa al perfil de les persones que necessiten ajuda. Per franges d'edat, el grup que més sol·licituds fa és el que va dels 35 als 49 anys (el 66% són dones). Però si abans el seguien les persones de 50 a 64 anys, el segon lloc l'ocupa ara la franja que va dels 18 als 34 anys. "Això ens ha cridat molt l'atenció. Es tracta de perfils de famílies joves amb feines molt precàries i problemes amb el lloguer", comenta Lozano.

No es pot cercar la causa d'aquesta situació en la manca de feina. L'àrea d'ocupació de la Creu Roja no ha pogut cobrir les ofertes de treball amb els seus usuaris, i fins i tot han trobat feina persones que viuen al carrer. Però els salaris no arriben per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies, que, quan encara no han superat del tot els efectes negatius de la pandèmia, ara s'enfronten a una crisi inflacionària. "Ha augmentat la demanda i la gent que necessita ajudes bàsiques és més jove", diu Lozano, que també destaca la incapacitat per afrontar imprevistos de molts treballadors. "La situació ha canviat molt respecte del 2021, perquè fa un any ajudàvem persones en ERO o que havien perdut la feina. Aquests perfils s'han reconduït", afegeix.

Les peticions més nombroses són les que tenen a veure amb l'alimentació i la higiene, que han augmentat un 64% respecte del 2019. Les sol·licituds d'ajuda relacionades amb la feina també han estat nombroses i han crescut un 89%. "També s'han demanat molts ajuts per a subministraments, sobretot per a la factura del llum", diu Lozano.

La tornada a l'escola ha estat igualment dura per a moltes famílies: enguany han sol·licitat material escolar 583, un 16% més que les 500 del 2019. "La inflació ha repercutit en persones que arrosseguen problemes des de fa anys i que ara no poden recuperar-se", continua la coordinadora, que preveu un augment de la demanda d'ajuda, malgrat que l'allargament de la temporada turística farà que aquest trimestre encara es mantingui. "Estam molt preocupats en aquest sentit. El que volem ara és tancar bé el tema de les ajudes i l'atenció a la pobresa energètica", sentencia Lozano.

stats